6 min Analytics

De techbeurs zakt in: AI-hype houdt geen stand onder investeerders

De techbeurs zakt in: AI-hype houdt geen stand onder investeerders

De techsector presteert de laatste tijd ondermaats op de beurs. In sommige gevallen zijn aanslepende problemen de oorzaak, maar ook recente evoluties -artificial intelligence- verkeren in zwaar weer. Het toont hoe investeerders een snel innovatieproces willen zien en tegelijk techbedrijven ophangen aan de beloftes die zij maken.

De techbeurs zit in een hobbeltrein die langzaam afdaalt. De trend tekent zich sinds juli en raakt het ene techbedrijf harder dan het andere. De zwaarste klappen worden uitgedeeld in de chipindustrie. Alleen Apple ontspringt de dans, maar dat bedrijf heeft ondanks de ontwikkeling van eigen chips niet de sterkste associatie met de chipsector.

Het is de vraag wat de techsector in deze hobbeltrein heeft geduwd. Tot 10 juli waren de berichten over de techbeurs steeds opnieuw positief. Het hoogtepunt van de beurskoers werd bereikt en sindsdien lijken de bedrijven maar niet uit de afdaling te ontsnappen.

Intel: te lang geteerd op succes

De beurswaarde van Intel die afgelopen week een duik nam van 26 procent, is een goed voorbeeld van hoe het de techbeurs vergaat de laatste maanden. Het is een duidelijk, maar eerlijk ook wel extreem voorbeeld. Intel-aandelen maakte namelijk de zwaarste daling mee van de afgelopen 40 jaar. De dalende trend is een algemeenheid op de techbeurs, al krijgt het merendeel van de bedrijven minder grote klappen te verwerken.

Voor de beursdaling kondigde het bedrijf een grote ontslagronde en stevige besparingen aan, die gepaard gingen met uitstel van dividenden aan aandeelhouders. Het bedrijf probeerde op die manier aandeelhouders te sussen na de presentatie van mindere kwartaalcijfers, maar die aanpak bleek weinig succesvol.

Intel reageert met dit besparingsplan in de ogen van investeerders mogelijks te laat op een probleem dat al jarenlang opbloeit en vergroot. Het innovatietempo is te laag en nieuwe ontwikkelingen zijn doorgaans te braaf in vergelijking met concurrenten. De toppositie van de chipbouwer wankelde al jaren: Apple lanceert steeds vaker producten op basis van de eigen chips dan op deze van Intel en ook Microsoft nam voor zijn nieuwe Surface-toestellen geen Intel-chips meer af. De keuze viel daar op Qualcomm, doordat Intel en AMD hun ontwikkelproces langer duurde en nog niet hadden afgerond.

Tip! Luister naar onze podcast waarin we bekijken in welke benarde situatie Intel zichzelf heeft gebracht bij de CoPilot+ AI-pc’s.

Fouten en vertragingen

Nvidia was de laatste maanden zeer afwijkend bezig en een gegarandeerd succes voor beleggers. Tijdens een korte periode is het zelfs het meest waardevolle bedrijf ter wereld geweest. Dat stokje nam het over van Microsoft, dat zelf doorgaans met de beurswaarde van Apple strijdt. Het aankomende uitstel van de Blackwell B200-GPU duwt de beurswaarde mogelijks verder naar beneden. Dat zou een verdere daling betekenen van de reeds verloren 22 procent (sinds begin juli).

De voorspelling wordt extra kracht bijgezet door een vergelijking met het parcours dat Intel reeds doorliep. Daar duwden technische problemen in enkele reeksen van Intel’s Gen Core-processors en de productie van 10nm-chips de beurscijfers naar beneden. Intel leidde imagoschade en bij Nvidia lijkt dat eveneens onvermijdbaar gezien de fout een “ongebruikelijk late” ontdekking was tijdens het productieproces. De bestelbonnen voor de GPU’s zijn in deze fase reeds binnen en Nvidia moet Microsoft en andere cloudproviders op de hoogte stellen van vertragingen.

Investeerders zijn redelijk allergisch voor het woord ‘vertragingen’. Zij willen waarde terugkrijgen voor hun investering en zetten daarom veel druk op snelle innovatie. Deze verwachting loop binnen de techindustrie wel eens tegen de grenzen van het mogelijke aan. Om investeerders toch tevreden te houden, duwen bedrijven er op regelmatige basis kleinere updates door, die evengoed verpakt hadden kunnen zitten in één update die gebruikers omver zou blazen. Bovendien zorgt de druk er wel eens voor dat nieuwe producten met fouten of security-risico’s worden geïntroduceerd doordat de testfase te krap wordt gerekend. Techbedrijven ontkennen die zaken natuurlijk doorgaans.

Lees ook: Nvidia stelt serverchip B200 waarschijnlijk uit na ontwerpfout

AI-beloftes komen niet tot werkelijkheid

Een andere oorzaak is voornamelijk relevant om te melden doordat deze oorzaak een ruimer veld treft. Dat gezegd hebbende, zijn de twee oorzaken niet immuun voor de andere. Bedrijven die actief zijn in de chipsector en noodgedwongen investeren in AI-chips, lijken zelfs het zwaarste getroffen. Sinds begin juli gingen AMD en Nvidia meer dan twintig procent achteruit.

Nvidia heeft het grootste profijt van de AI-technologie. Sinds de eerste investeringen van datacenters in infrastructuur voor AI, is kiezen voo de GPU’s van Nvidia de enige optie. Nvidia biedt zowel een volledige AI-softwaresuite als de benodigde hardware, dat continu kan opschalen voor het trainen en ontwikkelen van GenAI. Een wijziging in die monopolie is er voorlopig niet. Doordat de AI-evolutie de eerste barsten vertoont, omdat het de vooraf gemaakte beloftes niet kan inlossen, verliezen investeerders langzaam het vertrouwen. Nvidia kan daar door zijn dominante positie in AI-chips stevig door getroffen worden.

Lees ook: Intel en Nvidia hebben radicaal andere visies op AI-ontwikkeling – Techzine.nl

Apple, waarvan de aandelen op de techbeurs ook altijd hoog staan aangeschreven, bleef redelijk overeind. De voorbije periode daalde het aandeel met minder dan vier procent. Beleggers blijken zich echter ook bij deze kopstukken niet helemaal comfortabel te voelen. De Amerikaanse investeerder Warren Buffett, die een grote invloed uitoefent op de beurzen, verkocht recent de helft van zijn Apple-aandelen. Volgens de Financial Times zouden er 390 miljoen aandelen van de hand zijn gedaan. Het bedrijf heeft de eerste golf van AI aan zich laten passeren en zou pas later dit jaar AI-functies introduceren in iOS 18.

Geen afgesloten probleem

Beurzen verliezen in het algemeen. De Japanse beurs heeft recent de grootste beurscrash meegemaakt in 37 jaar. Die spanning slaat over op andere beurzen. Daarnaast zit ook de Amerikaanse beurs niet volledig lekker. Daar nemen berichten over een vertraging van de economie de bovenhand en dat zou aanleiding kunnen zijn voor een economische recessie.

Investeerders volgen als gevolg daarvan beursontwikkelingen momenteel sowieso op de voet op. De spanning zorgt ervoor dat ieder teken van een mogelijk probleem, een grotere afstraffing dan normaal kent.

Tip! Luister naar de podcast van vorige week om te weten te komen waar Apple blijft in de AI-race en welke gevolgen dit heeft voor het bedrijf.