Tijdens ons bezoek aan SAS Explore spraken we met Jim Goodnight, de medeoprichter en CEO van SAS. We vroegen hem om een update rond de beursgang (IPO). Het oorspronkelijke plan van SAS om in 2024 naar de beurs te gaan lijkt niet meer haalbaar. “Het wordt 2025”, aldus Goodnight.
Op onze vraag waarom 2024 het juiste moment is voor een IPO, zegt Goodnight: “I don’t think we’re going to be ready in 2024, it will be in 2025”. SAS kondigde twee jaar geleden aan zich klaar te maken voor een beursgang, waarbij 2024 het doel was. Het proces om daar daadwerkelijk klaar voor te zijn, duurt langer dan gehoopt.
“Ik denk niet dat we er in 2024 klaar voor zijn, het wordt 2025”
Goodnight verklaart dat SAS wat ‘huishoudelijke taken’ moet afhandelen voordat een beursnotering realiteit kan worden. Hiermee doelt hij op nieuwe financiële- en boekhoudsystemen die SAS in gebruik neemt, die moeten eerst goed geïmplementeerd zijn. Hetzelfde geldt voor een nieuwe lead-to-cash systeem, waar nog wat stappen gezet mee moeten worden.
Daarnaast noemt Goodnight de contracten die SAS is aangegaan als een vertragende factor voor het proces van IPO-ready worden. “We hebben 80.000 contracten over de hele wereld die gestandaardiseerd moeten worden”, aldus de CEO. Deze verkoopcontracten zijn soms aangepast, maar er kunnen ook verschillende factureringsopties en prijzen in zijn opgenomen.
Het controleren van alle administratie kan een tijdrovend proces zijn, vervolgt Goodnight. Bijvoorbeeld auditors willen de facturen controleren. Ze pakken dan ook het contract erbij dat bij de factuur hoort, om te checken of alles klopt. Meer dan eens worden dan afwijkingen aangetroffen, aangezien (het gebruik van) de software sinds het contract veranderde.
Nieuwe fase voor SAS
Als de beursgang in 2025 daadwerkelijk plaatsvindt, begint voor SAS een nieuwe periode. Het bedrijf is in 1976 opgericht door Goodnight en John Sall. Sindsdien is SAS een private company. Daar gaat binnen afzienbare tijd verandering in komen.
Volgens Goodnight zijn de waarden en cultuur van SAS zeer sterk en zal een beursgang dan ook niet betekenen dat er plots een grote ommezwaai komt. “De mensen houden van het product”, geeft Goodnight aan over de basis voor het doorgaan met de koers na de beursgang. Bovendien is het de bedoeling om door te blijven gaan met investeringen in AI en analytics.
De waarde
Het is nog onbekend wat SAS uiteindelijk op zal brengen bij een beursgang. Bij eerdere geruchten over een mogelijke overname door Broadcom, werden waarden genoemd tussen de 15 miljard dollar (14 miljard euro) en 20 miljard dollar (18,6 miljard euro). Die geruchten zijn alweer afkomstig uit 2021, dus de waardering kan inmiddels anders zijn. Goodnight had destijds ook zijn medewerkers ingelicht dat SAS niet te koop is. Ook in ons gesprek tijdens SAS Explore bevestigde hij dat een overname geen optie is.
Tijdens de corporate overview over 2022 communiceerde SAS nog meer dan 3 miljard dollar jaarlijkse sales te noteren. Daarmee is er een gezonde financiële basis voor een beursgang.
Lees ook onze andere artikelen over SAS Explore. Bijvoorbeeld over de samenwerking met Microsoft rond generative AI, de introductie van Viya Workbench en App Factory en een partnership met TD Synnex.