Review: Netatmo Presence ip-camera

Ip-camera’s zijn er in allerlei soorten en maten, dat zal geen verrassing zijn. De Netatmo Presence is echter wel heel bijzonder. We hebben hier te maken met een Full HD outdoor camera die tegelijkertijd ook dienstdoet als floodlight. Verder kan hij volgens de makers analyseren wat er wordt vastgelegd en op basis daarvan notificaties versturen. We waren uiteraard benieuwd naar deze ip-camera en hebben hem dan ook gedurende enkele maanden getest. Van die test doen we in deze review verslag.

Qua vormgeving is dit een vreemde eend in de ip-camerabijt. Je zou kunnen zeggen dat dit een bulletcamera is, want de aluminium behuizing is zo’n 11 centimeter lang en 5 centimeter dik. Hij is echter ook liefst 20 centimeter hoog. Hij heeft dus ongeveer het formaat van een dik boek. In het onderste gedeelte is de eigenlijke camera gehuisvest, erboven zit een rij leds, die de floodlight vormen. In dit gedeelte zitten ook de ir-leds, die aangaan bij verminderde lichtomstandigheden en in het donker.

img_20170105_145407

Het idee achter de Netatmo Presence is dat je hem monteert op de plaats waar je normaal gesproken een lamp aan de buitenmuur zou hangen. De meest voor de hand liggende plaats is naast de deur. Als je een ander gedeelte buiten een pand in de gaten wilt houden, kan hij daar ook opgehangen worden uiteraard. Alles wat je nodig hebt voor de installatie, wordt meegeleverd: schroeven, pluggen, inbussleutel en montagebeugel. Voor een schroevendraaier en een boortje moet je wel zelf zorgen overigens. Geadviseerd wordt om de camera tussen de 2,5 en 4 meter hoog te hangen. Je kunt de hoek van de camera aanpassen met de meegeleverde inbussleutel.

img_20170105_145447

Na de fysieke installatie van de Presence, installeer je de app (voor Android en iOS). Het toevoegen van de camera aan het account dat je aan moet maken gaat erg eenvoudig. Je hoeft alleen maar een qr-code voor de camera te houden. Je verbindt hem via wifi met een access point. Alleen 2,4 GHz wordt ondersteund, wat gezien de locatie van plaatsing logisch is. De kans dat 2,4 GHz door de buitenmuur heen komt, is nu eenmaal significant groter dan bij 5 GHz.

De Netatmo Presence heeft op het moment van schrijven een adviesprijs van 299,99 euro.

Mogelijkheden

Aangezien je een account aan moet maken om de Presence te gebruiken, denk je wellicht dat dit weer een cloudcamera is zoals de Nest Cam of de Netgear Arlo. Dit is echter niet het geval. Het account is nodig om vanaf buiten je netwerk bij de camera te kunnen. De beelden die de camera opneemt, verdwijnen niet in de cloud. Daarvoor heeft Netatmo een microsd-kaartslot aangebracht onderop de camera. Je kunt er echter wel zelf voor kiezen om de beelden vervolgens weg te schrijven naar Dropbox of een persoonlijke ftp-locatie. Het microsd-kaartje wordt overigens gewoon helemaal volgeschreven. Op het moment dat er geen ruimte meer is, worden oudste opnames overschreven. Je kunt bestanden ook handmatig downloaden, mocht je ze willen bewaren. De videobestanden worden versleuteld opgeslagen. Alleen als het kaartje in de Presence zit, kunnen ze worden afgespeeld in de app. Continu opnemen is overigens niet mogelijk.

img_20170105_145518
Onderop is (achter een klepje) de microsd-kaart terug te vinden.

Er gebeurt bij de Presence ook het nodige op de achtergrond. De beelden worden door de camera geanalyseerd, waarna mensen, auto’s en dieren van elkaar onderscheiden kunnen worden. Je kunt de camera zo instellen dat je alleen op de hoogte wordt gehouden van de gebeurtenissen die jij interessant vindt. Ook kun je de werking van het floodlight hieraan koppelen. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat de lamp alleen maar aan moet springen op het moment dat er een persoon wordt gesignaleerd. Dit floodlight doet zijn naam overigens zeker eer aan: de 12W-schijnwerper produceert maximaal 1000 lumen. Het is ook mogelijk om hem altijd te laten schijnen op het moment dat het donker wordt.

screenshot_20170105-132705
Je krijgt de opnames op een tijdlijn te zien als thumbnails. Continu opnemen is niet mogelijk.

Verder is deze camera behoorlijk rechttoe-rechtaan en moet je niet te veel instellingsmogelijkheden verwachten. Het is duidelijk een product dat is gericht op de consument. Je kunt aangeven dat het beeld 180 graden gedraaid moet worden, voor het geval je de camera ondersteboven op wil hangen. Daarnaast kun je de microfoon in- of uitschakelen. Wil je niet voor het hele gebied notificaties ontvangen, dan kun je tot slot een specifiek gebied selecteren dat in de gaten gehouden moet worden. Meerdere gebieden is ook mogelijk overigens.

screenshot_20170105-135003
Je kunt de camera op meerdere zones tegelijkertijd laten letten.

In de praktijk

Voor een ip-camera is het allereerst van belang dat de beeldkwaliteit goed is, zowel bij dag als bij nacht. Op dat punt hebben we weinig aan te merken. Bij dag is het beeld wellicht een tikkeltje oververzadigd en wordt er iets te veel compressie toegepast naar onze smaak, maar niet zo erg dat het storend is. Ook bewegingen worden overdag en ’s nachts zonder haperingen of artefacten vastgelegd. De ir-leds die aanspringen als het donker wordt hebben een opgegeven bereik van 15 meter, waar de standaard over het algemeen 10 meter is. In de praktijk is deze claim van Netatmo zeker niet overdreven. Dit extra bereik is natuurlijk primair mogelijk door de relatief grote behuizing. Daar kunnen grote en krachtige ir-leds in geplaatst worden.

Hieronder een still van een filmpje dat is opgenomen met de Netatmo Presence bij daglicht (op een bewolkte dag):

1

Die krachtige leds op de Netatmo Presence hebben echter ook een keerzijde. Als de afstand tussen de camera en het vast te leggen object (personen, dieren, auto’s of om het even welke beweging) minder dan een meter of twee is, zijn ze veel te fel. Dan is het object nagenoeg niet meer te identificeren, want extreem overbelicht (en dus wit). Op een product in dit segment zijn handmatige regelaars voor de intensiteit van de leds te ver gezocht uiteraard. Je kunt dit probleem op twee manieren oplossen. Als je het floodlight ook aan laat springen op het moment dat er iets in beeld komt wat je per se goed wilt vastleggen, dan is de opname ook op deze afstand van een uitstekende kwaliteit. Een tweede optie is de camera nog wat hoger te hangen.

Hieronder zie je twee stills onder elkaar staan, waarbij de bovenste overduidelijk de overbelichting op korte afstand door de ir-leds illustreert. Bij de onderste is het floodlight aangesprongen.

2

3

Waar we over de beeldkwaliteit vrijwel uitsluitend lovende woorden hebben, geldt dat niet voor de kwaliteit van de detectie. Omdat dieren en mensen het interessantst zijn om vast te leggen in onze testomgeving, hebben we ons daar op gericht. Hier zit de camera er erg vaak naast.  Zo wordt een blaadje regelmatig aangezien voor een dier, een dier voor een mens en hebben we ook al meldingen gekregen dat er een persoon gezien was terwijl het een plastic tasje was. Het floodlight, dat bij ons alleen maar aan zou moeten gaan als er een mens wordt gedecteerd, gaat ’s avonds ook regelmatig af als er een kat voorbijkomt.

Een veel minder groot ‘probleem’ is de gevoeligheid van de microfoon. Die is echt bizar hoog, wat een video oplevert met een zeer luid geluidsspoor. Een vallende druppel een meter of twee van de camera verwijderd, komt bijvoorbeeld binnen alsof er iemand op de camera tikt. De ruis die standaard in de audio-opnames zit is door het enorm hoge volume ook behoorlijk storend.

Conclusie

De Netatmo Presence is zonder meer een interessant concept. Een slim floodlight kan zeker helpen om de beveiliging een stukje op te krikken. De installatie en het beheer van de camera is kinderspel, al moet je geen enorm aantal instellingsmogelijkheden verwachten. De beeldkwaliteit is van een uitstekend niveau en het floodlight ruimschoots helder genoeg om kwaadwillenden af te schrikken. Hou er wel rekening mee bij het plaatsen dat de ir-leds erg krachtig zijn en dus snel kunnen zorgen voor overbelichting.

Echt aanraden kunnen we de Netatmo Presence op dit moment echter niet, omdat de algoritmes in de camera bepaald nog niet foutloos hun werk doen. Of dat ligt aan de te beperkte rekenkracht in de camera, of aan het programmeren van het geheel, kunnen we niet zeggen. Dit is echter wel dé functionaliteit waarbij het succes van dit product staat of valt. Op dit moment is het helaas dat laatste.