2min

Tags in dit artikel

, , ,

Één van de werknemers van IBM met een IBM Fellow-titel, Carl Anderson, denkt dat er binnenkort een einde komt aan de Wet van Moore.

Tijdens het Symposium on Physical Design 2009 dat plaatsvond in de Verenigde Staten heeft Carl Anderson dit laten weten. Carl Anderson: "Dat tijdperk is bijna voorbij."

De Wet van Moore die in 1965 werd voorspeld, stelt dat het totale aantal transistoren op een chip in een tijdsbestek van achttien tot vierentwintig maanden verdubbeld. Tot dusver is deze verdubbeling van het aantal transistoren nog altijd gelukt. De tijdsperiode is in de loop der jaren door Gordon Moore, de man achter de wet, al een aantal keren aangepast. Volgens Gordon Moore is de Wet van Moore ook niet voor eeuwen geldig, omdat er een keer een moment moet komen waarbij limieten van verschillende processen in de technologische vooruitgang een rol gaan spelen.

Volgens Carl Anderson wordt het duidelijk dat de ontwerpers van dergelijke chips steeds meer moeite moeten doen om zich aan deze wet vast te houden. Zo gebruikt de man het begrip volwassenheid om aan te duiden dat de chips al ver ontwikkeld zijn op het moment van schrijven. Carl Anderson: "En dan gaan de ontwikkelingen veel minder hard dan in de pionierstijd. We zien dit ook terug in andere sectoren, kijk naar de auto- en luchtvaartindustrie".

Volgens de werknemer van IBM is het wel mogelijk om chips tweemaal zo snel te maken ten opzichte van vorige chips binnen een periode van anderhalf jaar. Hij geeft hier echter aan dat de kosten die hierbij om de hoek komen kijken een doorn in het oog zijn voor veel producenten. "Er zijn maar een paar chipmakers die zoveel geld te besteden hebben. Zij zullen dat alleen doen voor de absolute top van hun leveringspakket. De meeste toepassingen hebben ook helemaal niet zoveel snelheid nodig", aldus Carl Anderson.

Bovenstaande afbeelding is klikbaar voor een groter formaat.