Huawei MateBook X Pro review: sterke nieuwkomer
Smartphonefabrikant Huawei betreedt de laptopmarkt in België. Met de MateBook X Pro bombardeert Huawei zich ineens tot topper in het high-end segment. Er zijn hier en daar wat pijnpunten, maar Huawei heeft goed naar de concurrentie gekeken. In principe is de Huawei MateBook X Pro niet nieuw. Het toestel werd door de Chinese techgigant aangekondigd op Mobile World Congress in Barcelona eind februari. In Nederland is het toestel sinds deze zomer op de markt, maar België moest nog even wachten vanwege de Azerty-toetsenbordindeling. Sinds vandaag kan je het toestel bij drie winkelketens bestellen: Exellent, MediaMarkt en Coolblue. De MateBook X Pro bestaat in twee smaken: Intel Core i5 (1.499 euro incl. BTW) en Intel Core i7 (1.699 euro). Wij hebben de duurste variant aan de tand gevoeld voor deze review.

Flinterdunne schermrand

Wat onmiddellijk opvalt, is het sobere design en de materiaalkeuze. Het aluminium chassis voelt stevig aan en wanneer het toestel op een tafel ligt, kan je het scherm openen zonder dat je de onderkant moet tegenhouden. Het is een klein detail, maar het toont dat Huawei goed heeft nagedacht over het chassis en de bijhorende gewichtsverdeling. Huawei MateBook X Pro Van zodra je het toestel inschakelt, valt de flinterdunne schermrand onmiddellijk op. Geen enkel scherm op de markt heeft zo’n dunne schermrand volledig rondom het toestel. De Dell XPS 13 komt in de buurt, maar reserveert onderaan nog wat ruimte voor de webcamera en gezichtsherkenning met Windows Hello. De camera moet je trouwens flink zoeken de eerste keer. Hij zit namelijk verstopt middenin de rij met functietoetsen. Wie goed kijkt, ziet ook dat de kleur van de toets een andere zwarttint is. Eén keer klikken onthult de camera met een bijzondere plaatsing.     De camerapositionering is niet ideaal voor videoconferencing als je tegelijk ook notities wil maken. Zonder notities is het nipt doenbaar, maar je moet mogelijk je bureaustoel wat aanpassen in hoogte om je volledig in beeld te krijgen. Klein maar heel vervelend detail: er is geen plaats op het toetsenbord voor home, end, page up en page down. Zelfs niet onder een Fn-toets. Niet iedereen gebruikt die toetsen frequent, maar ik heb ze regelmatig gemist bij het bladeren in een pdf-document, tijdens het browsen en in Word- en PowerPoint-documenten. Er is nog ruimte op de pijltjestoetsen in combinatie met de Fn-toets, zonde dat het niet wordt benut.

Windows Hello

Omdat het enkel een camera is, kan je met de Huawei MateBook X Pro geen beroep doen op gezichtsherkenning met Windows Hello. Die heeft naast een camera ook twee infraroodsensoren nodig. Je kan wel beroep doen op de vingerafdruksensor voor Windows Hello. Die zit verborgen in de aan-uitknop en werkt snel. Het is eerder Windows 10 dat hier de flessenhals is. Telkens wanneer verificatie nodig is, kan je één van de geregistreerde vingers gebruiken.   Huawei MateBook X Pro   De schermkwaliteit is uitstekend en de resolutie van 3.000 x 2.000 pixels biedt genoeg werkruimte. De kleuren worden heel mooi weergegeven en zwartwaarden zijn diep en egaal. Opvallend: in de specificaties schrijft Huawei een maximale helderheid van 450 cd/m², maar wij kunnen er tot 560 cd/m² uit halen wanneer we de lichtsensor uitschakelen. Resultaat: een baken van licht dat in je gezicht schijnt. Ideaal voor zonnige dagen om buiten te werken.