OnePlus 6T review: prijsbreker met compromissen
OnePlus timmert al sinds vier jaar aan de weg als prijsbreker en blijft succesvol de concurrentie het vuur aan de schenen leggen. Ondanks dat de prijs van een OnePlus-toestel bijna verdubbeld is in vier jaar tijd, blijft het met voorsprong de goedkoopste smartphone binnen het premiumsegment. OnePlus is de vreemde eend in de bijt wanneer we het huidige kruim van de smartphones bekijken. De afgelopen jaren zijn de prijzen de lucht in geschoten richting 1.000 euro of meer, terwijl OnePlus nu opnieuw net de kaap van 500 euro overschrijdt. Een blik op de specificatielijst toont dat de OnePlus 6T een absoluut toptoestel is. Hoe is dat mogelijk aan (bijna) de helft van de prijs? Welke kantjes heeft OnePlus eraf gelopen?

Zelfde prijs

Wat onmiddellijk opvalt is dat de OnePlus 6T heel premium aanvoelt. De afwerking is uitstekend en in de doos zit een siliconen hoesje om de glossy achterkant te beschermen tegen krassen. Standaard zit er een screenprotector op het toestel geïnstalleerd. In feite hoef je geen accessoires te kopen; alles zit standaard in de doos. De OnePlus 6T is qua uiterlijk amper veranderd in vergelijking met de OnePlus 6 die een half jaar geleden op de markt verscheen. De specificaties zijn nagenoeg identiek, met uitzondering van een iets groter scherm en een grotere batterij. De OnePlus 6T start voortaan ook standaard met 128 GB opslag en 6 GB RAM. Optioneel kan je 256 GB opslag kiezen en 8 GB RAM. Een kleine upgrade vergeleken met het vorige model, zonder dat de prijs verhoogt. Er is geen ruimte voor een geheugenkaart.

Vingerafdruksensor

Het grote nieuws is zonder twijfel de vingerafdruksensor die achteraan verdwenen is. OnePlus heeft net als de Huawei Mate 20 Pro de sensor onder het amoledscherm verwerkt. De zone is eerder beperkt en wordt duidelijk gemarkeerd door een groene cirkel op het scherm wanneer je wil ontgrendelen. De technologie is splinternieuw en dat merk je in gebruik.     De oude vingerafdruksensor achteraan reageerde bliksemsnel van zodra er contact was met de juiste vinger. De nieuwe variant onderaan het scherm reageert trager en is minder accuraat. We moeten gemiddeld een volle seconde wachten voor het scherm ontgrendelt, wat te lang is. Bovendien moeten we behoorlijk wat druk zetten om de vinger correct te registeren en is de plaatsing ervan heel kritiek. Nog een klein nadeel: om de vingerafdruk te lezen, kleurt er een kleine groene cirkel heel helder. Wanneer je ’s nachts even iets wil nakijken op je telefoon (sowieso altijd een slecht idee), kan dat heel fel in je ogen schijnen. Een klein detail, maar je gaat het wel merken. Wanneer er genoeg daglicht is, kan je ook gezichtsherkenning inschakelen om sneller in te loggen. Deze methode is niet zo veilig als een vingerafdruk, maar maakt de OnePlus 6T wel vlotter in gebruik. Standaard is Android 9.0 Pie vooraf geïnstalleerd.