Samsung Galaxy Note 9 review: grondige verfijning
Na een volledig nieuw ontwerp in 2017, is 2018 het jaar van de verfijning. Elk detail dat vorig jaar storend was, heeft Samsung met de Note 9 aangepakt en verbeterd. Enkel het prijskaartje is hetzelfde gebleven. Samsung heeft vorig jaar een belangrijkste eerste stap gezet om de Galaxy Note-naam opnieuw geloofwaardig te maken, na de dramatische ontwikkeling van zijn voorganger. De Note 8 had zowat alles aan boord wat je van een toptoestel verwacht, maar werd gekenmerkt door voorzichtige keuzes, waaronder een kleine batterij. De Galaxy Note 9 elimineert de voorzichtigheid en gaat all-in.

Identiek design

Wie de Note 8 en de Note 9 naast elkaar legt, ziet haast geen enkel verschil. Het nieuwste model is een fractie breder en iets minder lang dankzij dunnere schermranden, maar het verschil is verwaarloosbaar. Enkel aan de achterkant kan je zien dat de vingerafdruksensor van plaats is veranderd. Die zit nu onderaan de dubbele camera, zodat mensen met normale handen ook de sensor kunnen bereiken. Naar onze smaak had een iets lagere positie of groter sensoroppervlak hem nog beter bereikbaar gemaakt, maar het is sowieso een hele vooruitgang.   Samsung Galaxy Note 9   De nieuwe kleuren, brons en purper, zijn de enige manier om een nieuwe Note 9 te herkennen. Of het moment dat iemand met de blauwe versie het flashy gele pennetje (S Pen) eruit haalt. Het identieke design betekent echter niet dat de Note 9 minder goed is. Het chassis voelt premium aan, de materiaalkeuze is uitstekend en hij voelt stevig in de hand. Klein maar belangrijk detail: de knoppen van de Note 9 voelen heel aangenaam en clicky aan.

Bluetooth pennetje

Wanneer je over de Note spreekt, hoort daar zonder twijfel een pennetje bij. De stylus gaat door het leven als S Pen en krijgt een langverwachte upgrade mee. Voortaan kan je de knop op de stylus ook gebruiken voor andere taken. Er zit een bluetooth-module in, zodat de knop voor verschillende functies kan worden gebruikt.   Samsung Galaxy Note 9   De meest inventieve vinden we zonder twijfel het nemen van een foto vanop afstand. Met een klik neem je een foto, terwijl een dubbelklik wisselt tussen de camera voor- en achteraan. Je kan de knop bijvoorbeeld ook gebruiken om een video op YouTube of de videospeler van Samsung te pauzeren of starten. Wanneer je de S Pen eruit haalt, krijg je telkens een melding onderaan of de app extra functies ondersteunt en hoe je die kan gebruiken.