HP EliteBook x360 1030 G3 review: kleiner en completer
Vorig jaar maakte HP een duidelijk statement in de zakelijke wereld met de eerste EliteBook x360. Het flexibele scharnier, stevige bouw, sexy design en goede batterijduur werd de benchmark voor nieuwe zakelijke apparaten. Zijn opvolger, de EliteBook x360 1030 G3, is nu binnen. Compacter én krachtiger, klinkt te mooi om waar te zijn? De allereerste EliteBook x360 vorig jaar zorgde voor de nodige extra aandacht op de werkvloer. Het strakke design, 360 gradenscharnier en een complete selectie van poorten, inclusief USB-C, maken het een polyvalent toestel dat bijna overal op de werkvloer past. Het pittige prijskaartje zorgt er helaas voor dat niet elke werknemer zo’n toestel krijgt van zijn bedrijf. Een jaar later is de opvolger klaar.

Vermageringskuur

In tegenstelling tot de grondige vernieuwing vorig jaar, houdt HP dit jaar hetzelfde design aan. Wanneer je de foto’s van beide toestellen vergelijkt, lijkt er amper iets te zijn veranderd. Het is pas wanneer je de nieuwe EliteBook x360 1030 G3 ziet, dat het compactere chassis opvalt. Door rondom het scherm de rand weg te trimmen, realiseert HP een veel compacter toestel. De rand is nog niet zo compact als bij de Dell XPS 13, die nog iets kleiner is, maar Windows Hello en de webcam zitten hier wel comfortabel bovenaan het scherm.  

Een kleiner chassis betekent compromissen maken. De smartcard-reader moest verdwijnen.

  Een kleiner chassis betekent compromissen maken. We moeten daarom afscheid nemen van de smartcard-reader die nog in de G2-versie zat. Ook het microSD-kaartslot moet eraan geloven. Het enige wat nog overschiet: 1x USB-A, 2x USB-C, HDMI en een hoofdtelefoon/microfoonaansluiting. Dat een volwaardige HDMI-poort nog net past, is een belangrijke troef wanneer je in een vergaderzaal verbinding moet maken met een projector.   De luidsprekers van de HP EliteBook x360 1030 G3 zitten voortaan ook bovenaan. Zijn voorganger had die onderaan, met een belabberde geluidskwaliteit als gevolg. De nieuwe versie klinkt bovendien ook veel luider en beter. Verder is het toetsenbord veel stiller dan zijn voorganger en typt het ook veel aangenamer.

USB-C-mogelijkheden

Goed nieuws: USB-C-laden wordt niet meer beperkt tot HP-accessoires en een handvol andere randapparatuur. Met de nieuwe EliteBook x360 1030 G3 kan je elke USB-C-lader gebruiken zolang die Power Delivery ondersteunt. Laden via een USB-C-lader (Lenovo ThinkPad Yoga), USB-C-monitor (LG 27UK850) en USB-C PD Powerbank (Anker PowerCore+ 26800 PD) lukt allemaal, ook al krijgen we direct de melding dat een officiële HP-lader wordt geadviseerd. Met de lader van je smartphone (Huawei Mate 10 Pro, Samsung Galaxy S9 Plus) laden, lukt niet.  

USB-C-laden wordt niet meer beperkt tot HP-accessoires en een handvol andere randapparatuur.

  Het compacte design heeft het microSD-kaartslot de das om gedaan, maar voor een SIM-kaart (nanosim) is er nog wel plaats mocht je die optie (+120 euro, excl. BTW) kiezen. Ons testmodel heeft het niet aan boord, maar links aan het toestel is er ruimte voorzien voor een compatibele configuratie. Links bovenaan het touchpad zit een NFC-contactpunt verstopt. Uiterst rechts is er plaats voor de vingerafdruksensor die met een korte tik, zoals op je smartphone, direct werkt.