4min
Van QNAP ontvingen wij enige tijd geleden de QNAP TVS-1282T3, een nieuwe NAS-server die wat ons betreft valt in de categorie ‘volgende generatie’ NAS-servers. We hebben meerdere redenen voor die benaming. De eerste is dat deze NAS niet alleen beschikt over acht 3,5 inch HDD-slots. maar daarnaast ook nog vier 2,5 inch slots heeft voor SSD’s. Dat biedt de nodige extra mogelijkheden. De tweede reden is de aanwezigheid van twee 10 Gigabit ethernetpoorten, maar ook vier USB-C Thunderbolt 3-aansluitingen die maar liefst 40 Gigabit/s moeten halen. De misschien wel belangrijkste reden is tot slot dat QNAP de interne specificaties flink heeft opgevoerd. In deze NAS zit namelijk geen standaard ARM of Intel Celeron processor, maar een krachtige quad-core Intel Core i5-7500 processor met 16GB werkgeheugen. QNAP heeft de specificaties van deze NAS op alle fronten opgevoerd om een echte high-end zakelijke NAS te creëren. We kunnen zonder meer stellen dat dit goed gelukt is. Hij is overigens verkrijgbaar in drie configuraties, waarvan wij de minst krachtige en dus ook meest betaalbare aan de tand voelen. Met een Intel Core i5-7500 en 16GB werkgeheugen. De twee andere configuraties beschikken namelijk over een Intel Core i7-7700 met 32 of 64GB werkgeheugen. Naast het hogere werkgeheugen en de iets snellere processor is het voordeel van de Intel Core i7-modellen dat die ook over hyperthreading beschikken, hierdoor heb je de beschikking over acht threads in plaats van vier bij de Core i5.

Doelgroep QNAP TVS-1282T3

Met de introductie van deze NAS-server richt QNAP zich duidelijk op een heel ander marktsegment dan met voorgaande modellen. Deze NAS-server aanschaffen en puur en alleen gebruiken als opslagserver is zonde van het geld en de rekenkracht die hij kan bieden. Daarvoor heeft QNAP ook hele andere modellen in zijn assortiment. Als je puur en alleen opslagcapaciteit nodig hebt met een paar leuke opties dan is dit niet de NAS voor jou of voor jullie bedrijf. Dit is meer een NAS voor mensen die al bekend zijn met QNAP, en wellicht ook met Synology, en die een stapje verder willen gaan. Wij hebben deze NAS dan ook wat langer tot onze beschikking gehad om deze wat uitgebreider te testen. We hebben hem voor allerlei verschillende doeleinden ingezet. Wat te denken bijvoorbeeld van het virtualiseren van een Windows Server 2016 en een Windows 10 client, om die vervolgens weer te gebruiken om software van andere fabrikanten op te testen. Ook hebben we een VPN-server geïnstalleerd op de QNAP TVS-1282T3 zodat we thuis of onderweg verbinding konden maken met het kantoornetwerk. Dit werkt allemaal naadloos en prima, mede dankzij deze krachtige specificaties. Het gelijktijdig virtualiseren van twee Windows-omgevingen is niet iets wat je op een Intel Celeron processor wilt proberen. Voor ons is deze NAS echt een uitkomst gebleken, die we dan ook zeer regelmatig inzetten. Hoewel je veel van deze functies ook kan toevoegen aan een standaard Windows- of Linux-server, biedt QNAP met zijn uitgebreide interface de mogelijkheid om dit met drie muisklikken te doen. Je hebt vrijwel geen IT-kennis nodig om even snel een Windows 10-omgeving te virtualiseren. Je kan met een paar muisklikken in Virtualistion Station een instance aanmaken en een ISO koppelen om de machine aan de praat te krijgen. Het uitgebreide control panel van QNAP begint hierdoor echt zijn meerwaarde te bewijzen en kan in wat grotere zakelijke omgevingen ook zorgen voor flink wat winst op het gebied van efficiëntie. De mogelijkheden zijn echter nog een stuk uitgebreider. Zo hebben we ook de camera’s op kantoor gekoppeld aan de QNAP NAS zodat de videobeelden hierop worden opgeslagen en zijn flink wat bestanden die we regelmatig nodig hebben verplaatst naar deze nieuwe NAS. Uiteindelijk hebben we ook een deel van het netwerk geüpgraded naar 10 Gigabit/s om wat meer snelheidsvoordelen te halen. Thunderbolt 3 met USB C zijn we ook druk mee in de weer geweest, maar helaas hebben we dat niet aan de praat gekregen. We hopen dit in een later stadium wel werkend te krijgen. Het gaat hier echt om zeer nieuwe technologieën met een diversiteit aan hardware en software die allemaal goed met elkaar moeten samenwerken.

Prijskaartje van de QNAP TVS-1282T3

De versie die wij in deze review aan de tand voelen met de Intel Core i5-7500 processor en 16GB werkgeheugen kost ongeveer 3200 euro inclusief BTW. Het tweede model met Intel Core i7 7700 processor en 32GB werkgeheugen kost zo’n 3400 euro inclusief BTW en het duurste model met eveneens een Intel Core i7 7700 en 64GB werkgeheugen kost zo’n 4100 euro inclusief BTW. Wat ons betreft is het middelste model de meest aantrekkelijke. De voornaamste reden hiervoor is dat het prijsverschil met de instapper maar 200 euro is en je daarvoor vier extra threads krijgt en 16GB extra werkgeheugen. Wel blijft het een forse investering in een NAS-server, want je moet de prijzen van de schijven die je nodig hebt er ook nog bij optellen. Heb je hem eenmaal in huis, dan kun je er wel behoorlijk wat jaartjes mee uit de voeten, zo is onze verwachting.