3min

Tags in dit artikel

,

Camera & Android One

De Nokia 8.1 lijkt heel sterk op de Nokia 7 Plus met zijn dubbele camera, maar de functionaliteit is anders. Deze keer heeft de tweede camera geen zoomlens, maar dient de extra beeldsensor om meer diepte-informatie te verzamelen. Resultaat: de portretfunctie produceert een veel realistischer bokeh-effect.

Waar de Snapdragon 710 wel steken laat vallen, is op vlak van camerasnelheid. Wanneer je de app de eerste keer opent na een paar uur inactiviteit, duurt het tot drie seconden voor de app klaar is. Eens dat een keer is gebeurd, kan je de app in een seconde laden. Drie seconden is teveel wanneer je snel een momentopname wil vastleggen. Hopelijk gaat het hier om een softwarefout en kan Nokia dit rechtzetten in een software-update.

 

 

De fotokwaliteit is bijzonder goed binnen dit prijssegment. De kleuren ogen uitstekend en bij daglicht zijn prachtige opnames mogelijk. In donkere scènes levert de Nokia 8.1 prima werk gezien zijn prijskaartje, maar merk je wel dat de kloof met duurdere toptoestellen groot is. Ook de HDR-functie levert een wisselvallig resultaat. Soms krijg je werkelijk fantastische foto’s voorgeschoteld in uitdagende lichtomstandigheden. Op andere momenten lukt het dan weer niet om bij een heldere achtergrond iemand donker op de voorgrond uit te lichten.

De selfiecamera vooraan draagt een potige 20 megapixelsensor en levert uitstekende resultaten. Verschillende huidskleuren worden realistisch vastgelegd en de portretfunctie werkt verrassend goed ondanks dat er maar één camera aanwezig is vooraan. De randdetectie is dikwijls uitstekend, behalve wanneer je behoorlijk dicht tegen andere mensen staat.

Android Enterprise

Eén van de grootste troeven van de Nokia 8.1, en elk Nokia-toestel dat op de markt is, is Android One. Hiermee krijg je een ‘kale’ Android, die nagenoeg identiek is aan hoe Google het presenteert in zijn Pixel-telefoons. Wie wil, kan een launcher installeren om de bediening wat op smaak te brengen. Wij zijn alvast fan van de eenvoudige, degelijke Android-omgeving die de Nokia 8.1 hier biedt.

 

Eén van de grootste troeven van de Nokia 8.1 is Android One.

 

Omdat HMD Global niet sleutelt aan Android, beloven ze twee jaar lang feature-updates en drie jaar lang security-updates. Je hoeft ook geen bloatware te slikken, die andere fabrikanten bovenop de diensten van Google willen opdringen. Zo kan je zelf kiezen welke apps je graag installeert.

De Nokia 8.1 is net als de Nokia 7.1 en 6.1 Android Enterprise-gecertificeerd. Hiermee ben je als bedrijf zeker dat de toestellen gedurende twee jaar binnen de 90 dagen na beschikbaarheid door Google een securitypatch ontvangen. Toestellen die gecertificeerd zijn moeten minimum 32 GB opslag hebben en 2 GB RAM.

Android Enterprise ondersteunt Enterprise Mobile Management (EMM)-toepassingen, zodat je heel eenvoudig en op grote schaal nieuwe toestellen kan uitrollen en onderhouden. Het vereenvoudigt het leven van de IT-admin en over de hele lijn hou je dezelfde OS-versie, met identieke features.

Extra handig: in die twee jaar ondersteuning zitten ook grote Android-updates inbegrepen. Wanneer Android Q beschikbaar zal zijn dit najaar, ben je zeker dat de Nokia 8.1 het zal ontvangen. Zelfs de volgende versie erna krijg je ook nog. Die zekerheid krijg je niet bij Android-fabrikanten die niet met Android One werken.