3min

In de praktijk: camera

Huawei zet dit jaar vooral in op fotokwaliteit, waar de drie camera’s aan moeten bijdragen. Tijdens de presentatie laat het bedrijf de cijfers het verhaal versterken: het nieuwste vlaggenschip heeft een DxOMark-score van 109, tegenover 99 en 97 van de Galaxy S9+ en iPhone X. Een mooie indicatie, al heeft DxOMark ook financiële belangen. Bedrijven kunnen betalen voor een analyse en wijzigingen voorstellen. In het verleden zijn wij het in ieder geval al meerdere keren oneens geweest met de relatieve positionering van toestellen. In de praktijk zijn we in ieder geval zeer te spreken over de camera’s van de Huawei P20 Pro. Dankzij de drie camera’s beschik je over drie keer optische zoom. Je zoomt dat dus in zonder dat de resolutie minder wordt, iets wat met digitale zoom wel gebeurt. Daarnaast is er nog de door software ondersteunde hybride optie met vijf keer zoom. Kwalitatief wat minder dan optische zoom, maar een nog steeds acceptabel eindresultaat.

Handigheidjes

De P20 Pro bevat ook allerlei handige functionaliteit voor fotografie. Zo kan je de speciale nachtmodus inschakelen om in het donker betere resultaten te behalen dan bij een standaard foto. Bij deze modus maakt de telefoon meerdere foto’s in een tijdsbestek van vier seconden, om tot een beter resultaat te komen. Iets wat je aanvankelijk onmogelijk acht om vast te leggen, wordt zo toch wel ineens een foto. Natuurlijk blijft licht wel het ideale scenario om in te fotograferen. Vooral over de foto’s overdag zijn we goed te spreken. Er zit veel detail in de geschoten plaatjes. Ook ’s nachts zal de P20 Pro je zeker niet in de steek laten. De fotografiemogelijkheden maken het een smartphone die je toch net wat vaker gebruikt voor het schieten van foto’s. We vinden het daarom jammer dat de P20 Pro niet met een microSD-kaartslot komt. Zeker op de nog wat langere termijn kunnen we ons voorstellen dat overmatig fotograferen ons forceert om beelden extern op te slaan, al is 128 GB opslagcapaciteit ook niet zomaar vol. Aan de andere kant, je foto’s wegschrijven naar de cloud is tegenwoordig ook zeer gangbaar natuurlijk.

Camerasoftware

Huawei ondersteunt het camerasysteem met kunstmatige intelligentie (AI). Het toestel herkent dan van welke scène je een foto wilt maken. Naar eigen zeggen gaat het om meer dan 500 scenario’s in 19 categorieën. Hierbij kun je denken aan eten, een document of een kat. Vervolgens past de software de instellingen aan om tot het beste resultaat te komen. Dit levert echter niet altijd de gewenste resultaten op. Meer dan eens hebben we naar een plaatje staan kijken dat niet overeen kwam met de echte wereld. De lucht was ineens blauwer dan in de realiteit of bij een selfie werden automatisch schoonheidseffecten toegepast. Gelukkig kun je dit ook uitzetten of met een andere camera-app omzeilen.

Stabilisatie

De software ondersteunt ook bij het stabiliseren van beeld, zodat ook personen zonder een vaste hand goede foto’s kunnen schieten. Na een tel komt het beeld tot stilstand. Met name bij ingezoomde foto’s komt dit tot zijn recht, aangezien bewegen dan meer gevolgen heeft. Naast softwarematige beeldstabilisatie, is er overigens ook voorzien in optische beeldstabilisatie (in de lens dus). Volgens Huawei zou dat alleen in de 8MP-camera zijn gebruikt, maar uit de teardown van iFixit lijkt duidelijk te zijn dat alle drie de camera’s het hebben. Over het algemeen maakt AI de camera-ervaring een stukje aangenamer. Wel hebben we een foto gemaakt van de Eiffeltoren, waarbij we inzoomden en trilden. Tijdens het terugkijken van onze foto’s zagen we ineens dat deze mislukt was. Er zat een kromming halverwege de Eiffeltoren, vermoedelijk door softwarebewerking. Helemaal onderaan vind je de betreffende foto.
De bosjes waren in werkelijkheid iets minder groen
AI herkent dit als eten
Een object van dichtbij gefotografeerd
Ook een vrij divers landschap wordt goed verwerkt
In een door Huawei opgezette situatie zien we bijna niets, maar dankzij de nachtmodus een mooi resultaat
Deze foto blijft voor ons een mysterie