Gesimuleerde 5G-testen van Qualcomm tonen straffe resultaten

Vandaag is 5G nog de communicatietechnologie van de toekomst, maar recente simulaties van Qualcomm tonen een radicale verbetering vergeleken met 4G. In twee verschillende testscenario’s in Frankfurt en San Fransisco worden topsnelheden tot 3022,6 Mbps gehaald.

Vandaag weten we dat 5G gigabit-plus snelheden gaat afleveren, maar een tastbaar bewijs hiervan hebben we nog niet. Tot vandaag, want Qualcomm heeft twee simulaties uitgevoerd in de bewoonde wereld meldt The Verge en vergeleken met bestaande 4G LTE-technologie.

In Frankfurt werd een basisnetwerk gesimuleerd, gebaseerd op 100 MHz van het 3,5 GHz-spectrum met een onderliggend gigabit-LTE netwerk op 5 LTE-banden. Waar een modale 4G-gebruiker snelheden noteert van 56 Mbps tijdens het browsen, haalt de gemiddelde 5G-gebruiker 490 Mbps. Ook de reactiesnelheid lag zeven keer hoger op 5G. Downloadsnelheden klimmen ook flink met 90 procent van de 5G-gebruikers die meer dan 100 Mbps noteren. 4G-gebruikers halen echter maar gemiddeld 8 Mbps.

In San Fransisco zijn de resultaten nog straffer. Daar heeft Qualcomm een netwerk opgesteld dat opereert in 800 MHz van het 28 GHz mmWave spectrum. De infrastructuur werd gebouwd bovenop een gigabit-LTE netwerk op vier LTE-banden bovenop de License Assisted Access banden.

Browsesnelheden vlogen door het dak met 71 Mbps voor de gemiddelde 4G-gebruiker naar 1,4 Gbps voor de gemiddelde 5G-gebruiker (binnen het mmWave-bereik). De reactietijd was ook 23 keer sneller voor 5G-gebruikers. Downloadsnelheden voor 90 procent van de gebruikers klom van minstens 10 Mbps naar 186 Mbps op 5G met een mediaan van 442 Mbps.

De videokwaliteit verbeterde significant in beide testen met mediane 5G-gebruikers die 8K 120 FPS 10-bit color videostreaming.

Het spreekt voor zich dat deze testen nog maar theorie zijn, maar als we nog maar een kwart van bovenstaande snelheden halen is het een flinke vooruitgang vergeleken met 4G en een degelijke basis voor toekomstige innovaties binnen 5G.