2min

De Amerikaanse overheid is naar de rechter gestapt om e-maildata op te eisen van Jacob Appelbaum, een vrijwilliger die voor Wikileaks actief is. De regering wil weten met wie hij de afgelopen twee jaar e-mailcontact heeft gehad. Google en internetprovider Sonic.net moeten daarom de IP-adressen en e-mailadressen afstaan van degenen waar Appelbaum de laatste twee jaar heeft gemaild.

Het rechterlijke bevel is begin januari dit jaar ingediend door de Amerikaanse overheid. De regering eist van Google en Sonic.net inzage in de IP-adressen waarmee Appelbaum inlogde op zijn Gmail-account, alsmede alle e-mailadressen en IP-gegevens van alle mensen waar hij sinds november 2009 contact heeft gehad.

Beide bedrijven verzetten zich tegen het rechterlijke bevel en wensten Appelbaum op de hoogte te stellen van de gang van zaken. De directeur van Sonic.net Dane Jasper zegt dat het bedrijf zich verzet heeft tegen het bevel van de rechter, maar dat het aanvechten van de zaak een "dure aangelegenheid" was. Het zegt nadrukkelijk geen spijt te hebben van de beslissing om gehoor te geven aan het bevel. "Het was het juiste om te doen", aldus Jasper.

Google wilde geen commentaar geven op de zaak. Het is dus onduidelijk of Google de gewenste gegevens heeft afgestaan of niet.

Opvallend is dat Appelbaum in het rechterlijke bevel nergens van wordt beschuldigd. Wat de Amerikaanse overheid precies met de gegevens wil, is vooralsnog onduidelijk.

Naast vrijwilliger bij Wikileaks is Appelbaum ook de oprichter van het Tor Project. Mensen die via dit netwerk surfen kunnen hun identiteit verborgen houden. Journalisten en vredesbewegingen uit totalitaire regimes maken vaak gebruik van het Tor-netwerk om in het geheim documenten en videomateriaal te verspreiden.

Sinds het lekken van de ruim 260.000 informatiegevoelige en vertrouwelijke documenten via Wikileaks vorig jaar is de Amerikaanse overheid een crimineel onderzoek gestart naar de praktijken van Wikileaks.