2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Nokia kondigde vanochtend aan dat de eerste exemplaren van de N9 verscheept zijn naar klanten die het toestel vooraf besteld hadden. Andere gebruikers kunnen binnenkort de smartphone in de telecomwinkels kopen. Ze moeten dan wel bereidt zijn om minimaal 480 euro voor het toestel neer te leggen.

De Nokia N9 is het eerste en zal tegelijkertijd waarschijnlijk ook het laatste toestel zijn dat over het besturingssysteem MeeGo beschikt. Begin dit jaar waren de verwachtingen van de N9 behoorlijk hooggespannen. Het zou het snelste telefoontoestel van Nokia moeten worden dankzij de Atom-processor. De processor zou over een kloksnelheid van 1,2GHz beschikken, voorzien zijn van een OLED-scherm en een 12 megapixel camera en bovendien 4G-netwerken ondersteunen. Ten slotte zou het toestel draaien op het besturingssysteem MeeGo wat door zowel Nokia als Intel is ontwikkeld.

Maar het toestel was nog niet eens gelanceerd en het besturingssysteem werd min of meer al afgeschreven. Dat kwam door het besluit van Nokia om zich vrijwel volledig toe te leggen op Windows Phone. Vervolgens is er een werkgroep in het leven geroepen om apparaten te ontwikkelen die op MeeGo zouden draaien. Deze groep bestaat uit Intel, LG Electronics, het Chinese ZTE en China Mobile. Om de investering in het besturingssysteem niet helemaal weg te gooien heeft Nokia besloten om de N9 wel te gaan verkopen.

Volgens TechCrunch beschikt de N9 over een interessante user interface die gebruikers kunnen besturen met een simpele swipe-beweging. De Nokia N9 beschikt niet over druktoetsen en heeft maar liefst drie thuismenu’s waar gebruikers tussen kunnen wisselen: applicaties, events en live-applicaties.

De Nokia N9 is beschikbaar in de kleuren zwart, cyaan en magenta. Gebruikers kunnen kiezen uit een N9 met 16GB aan intern opslaggeheugen of 64GB. De verkoopprijs voor de eerste variant bedraagt 480 euro, voor de tweede variant moeten gebruikers 560 euro neertellen.

Volgens Nokia zal de N9 wereldwijd in verschillende landen te verkrijgen zijn. De beschikbaarheid zal per land en per provider gaan verschillen. Nokia heeft besloten om de N9 niet in Nederland op de markt te brengen.