Windows 10 op ARM krijgt 64-bit-ondersteuning via emulatie

Het aantal pc’s dat Windows 10 op ARM draait is vandaag beperkt, maar daar kan binnenkort verandering in komen. De ARM-compatibele versie van Windows 10 ondersteunt later dit jaar 64-bit-applicaties via emulatie.

Wie vandaag al Windows 10 op ARM draait, behoort tot een select groepje proefkonijnen dat het experiment van Microsoft mee test. Het spreekt voor zich dat het besturingssysteem ARM-compatibele apps kan draaien, maar bij de lancering vorig jaar was er ook ondersteuning voor 32-bit x86-apps via emulatie.

Die emulatie is een belangrijke stap om traditionele software te draaien die geen specifieke ARM-compatibele versie hebben. Bepaalde apps zijn vandaag nog 32-bit x86, maar het merendeel heeft echter al de sprong gemaakt naar 64-bit. Bij de lancering van Windows 10 op ARM was x64-emulatie nog niet klaar. Vanaf november verandert dat en stelt Microsoft een bèta-versie beschikbaar voor Windows Insiders. Wanneer de functie breed wordt uitgerold naar alle gebruikers, is vandaag nog niet bekend.

Microsoft heeft zelf nog werk

Microsoft lanceerde vorig jaar Windows 10 op ARM in combinatie met de Surface Pro X. De flinterdunne tablet toont een glimp van de toekomst, maar het besturingssysteem is tot op vandaag meer een experiment dan een volwaardige vervanger. Om het maximale eruit te halen, moet elke software ARM-compatibel worden gemaakt. Zelfs Microsoft hinkt daar nog achterop. Edge Chromium is nog maar recent in bèta beschikbaar in ARM en ook Teams moet nog een ARM-versie krijgen. Die laatste zou er volgens Microsoft wel binnenkort aan moeten komen.

Lees dit: ARM-chips en Windows: waarom doet Microsoft de moeite?

Voor bedrijven die willen experimenteren met toestellen die draaien op Windows 10 op ARM, lanceerde Microsoft recent App Assure. Hiermee krijg je direct een overzicht van welke applicaties vandaag compatibel zijn met Windows 10 op ARM

Apple kan helpen

Het is belangrijk om te weten dat Windows 10 op ARM pas echt voordelig wordt in combinatie met ARM-compatibele apps. Alles wat via emulatie moet draaien, vraagt meer prestaties wat de energie-efficiëntie en bijhorende langere batterijduur van een ARM-toestel fnuikt. Voorlopig heeft enkel Microsoft een ARM-toestel met Windows 10 bij ons op de markt gebracht. Tot op heden heeft geen enkele andere fabrikant plannen voor de Benelux, maar Microsoft benadrukt dat het met alle fabrikanten intens samenwerkt om van Windows 10 op ARM een succes te maken.

ARM-compatibiliteit is vandaag voor softwareontwikkelaars zelden een prioriteit, maar dat kan allemaal snel veranderen nu Apple alle Mac-toestellen gaat converteren naar ARM-chips van eigen makelij. De kans is groot dat Microsoft hiervan ook de vruchten gaat plukken en Windows 10 op ARM een boost krijgt.

Tip: ARM in laptops: maakt Apple meer kans dan Microsoft?