Ondersteuning voor Microsoft Office 2010 stopt binnenkort

Microsoft stopt de ondersteuning voor Office 2010 vanaf 13 oktober. Het Office-pakket mag misschien al tien jaar oud zijn, qua functionaliteit is de kans groot dat het nog steeds prima werkt voor al je noden. Vanaf 13 oktober wordt het echter gevaarlijk om te blijven doorwerken en kan je beter upgraden.

Voor alle duidelijkheid: Office 2010 blijft gewoon werken na de deadline van 13 oktober. Je krijgt vandaag al de melding bovenaan elk Office-venster dat de ondersteuning stopt, maar Word, Excel, PowerPoint, Outlook en andere Office-onderdelen blijven actief. Het enige wat stopt, is de aanlevering van security-updates.

Het is niet zo dat Office 2010 specifiek een doelwit wordt voor hackers, maar Office-bestanden die malafide macro’s bevatten en via mail worden verstuurd blijven gevaarlijk. Macro’s dienen voornamelijk om repetitieve of complexe taken uit te voeren, in het geval van Microsoft Office is dat Visual Basic for Applications.

Opletten met malware in macro’s

Van zodra je zo’n Office-bestand met macro opent, verschijnt er een melding op je scherm dat je eerst moet dubbelchecken dat het ontvangen bestand wel veilig is en bij voorkeur van een bekende afzender komt. Pas wanneer je op OK klikt, activeert de macro en kan eventueel verstopte malware-code zich installeren.

Twijfel je welke Office-versie je vandaag gebruikt? Iedereen die Office 2010 gebruikt vandaag krijgt een rode melding bij het opstarten dat de ondersteuning stopt op 13 oktober. Krijg je die melding niet? Dan maak je gebruik van een recentere versie en is er geen vuiltje aan de lucht.

Verschillende opties

Gebruik je Office 2010? Dan heb je vandaag verschillende opties:

  • Blijf Office 2010 gewoon gebruiken, met alle risico’s die daarbij horen.
  • Schakel over naar een Microsoft 365-abonnement aan 10,50 euro per maand exclusief btw. Hiermee krijg je steeds de nieuwste Office-versie samen met nog heel wat andere extra voordelen.
  • Koop Office 2019 aan een eenmalige prijs van 247,92 euro exclusief btw met daarin Word, Excel, PowerPoint en Outlook.
  • Schakel gratis over naar Microsoft Office Online. Via je webbrowser kan je gratis gebruik maken van dezelfde applicaties als Office 2019. Je kan ze niet installeren als desktop-applicaties.
  • Probeer een gratis office-pakket van LibreOffice of OpenOffice. Beide bevatten prima varianten van Word, Excel en PowerPoint. Wie een gratis vervanger voor Outlook zoekt, moet zeker een kijkje nemen naar Mozilla Thunderbird.
  • Tot slot kan je ook altijd eens bij concurrent Google kijken met zijn betalend G Suite-aanbod of maak gratis gebruik van Google Drive met online alternatieven voor Word, Excel en PowerPoint.

Tip: Nieuwe Microsoft Office in 2021 opnieuw zonder abonnement verkrijgbaar