Microsoft zet in op on premises RPA met Power Automate Desktop

Microsoft lanceert Power Automate Desktop: een low code / no code RPA-oplossing waarmee werknemers zelf kunnen automatiseren.

Op de digitale conferentie Ignite 2020 lanceert Microsoft Power Automate Desktop. Die tool moet Robotic Process Automation (RPA) naar het grote publiek brengen. Power Automate Desktop laat gebruikers toe om Windowsgebaseerde taken eenvoudig te automatiseren. Het idee achter RPA is dat repetitieve taken beter uitgevoerd worden door software dan door waardevolle mensen, zodat die hun kennis kunnen inzetten voor zaken die een onderneming echt meerwaarde brengen.

Slepen en opnemen

Power Automate Desktop is een softwaresuite gebouwd op maat van wat Microsoft ‘citizen developers’ noemt. Daarmee bedoelt de softwarereus dat je geen achtergrond in programmatie nodig hebt om eenvoudige toepassingen te maken. Power Automate Desktop is een no code-oplossing waarin werknemers businessproblemen kunnen oplossen via een visuele interface door bijvoorbeeld met blokjes te slepen. Wie verder wil gaan, kan via dezelfde tool wel de complete controle naar zich toe trekken in een meer traditionele ontwikkelingsomgeving.

Lees ook: Snel en betaalbaar automatiseren in tijden van crisis: de kracht van RPA

Power Automate Desktop moet in eerste instantie taken automatiseren zoals de datatransfer tussen niet compatibele systemen of de verwerking van PDF’s. Je kan workflows opzetten die bijvoorbeeld aan de hand van inkomende gegevens automatisch een mail uitsturen. De software ondersteunt legacy en webtoepassingen die niet van Microsoft zijn. Je kan eenvoudig ‘opnemen’ wat je doet en waar je klikt, en op basis daarvan een toepassing uitbouwen die de taak automatiseert.

De oplossing werkt via lokale software maar maakt wel gebruik van het Power Automate-platform in de cloud. Power Automate Desktop is per direct beschikbaar als preview, al kan je nog niet met een Nederlandstalige versie aan de slag. Licenties koop je per gebruiker.