Microsoft Edge komt naar Linux

Microsoft brengt zijn Edge-browser naar Linux. De softwarereus wil van Edge zo een platformoverkoepelende browser maken.

Microsoft meent het met de nieuwe versie van Edge. Op de digitale Inspire-conferentie laat Redmond weten dat de op Chromium gebaseerde browser de sprong naar Linux maakt. Het is de ambitie van Microsoft om Edge beschikbaar te maken voor gebruikers over al hun toestellen heen. Microsoft Edge voor Linux komt in eerste instantie beschikbaar als preview en dat vanaf oktober. Wie de browser wil testen, kan daar via het Edge Dev-kanaal aangeraken, via de Insiders-website of langs de package manager.

Overal Edge

Vanaf oktober is Microsoft Edge dan beschikbaar op zowat alle relevante platformen: Windows 10 (en Windows 7 & 8), macOS, iOS en Android. Microsoft wil zijn browser duidelijk laten uitgroeien tot een volwaardige concurrent voor Google Chrome, en slaagt aardig in dat opzet. Edge op Chromium is immers een prima browser die netjes compatibel is met het ganse internet en de diensten van Google, zonder eigendom te zijn van die webreus.

Bovendien integreert de browser beter met Windows 10 en kunnen gebruikers aan de slag met een Internet Explorer-modus. Dat is essentieel voor werknemers die legacy-toepassingen binnen bedrijven willen gebruiken. Of de IE-modus meteen naar Linux komt, is niet duidelijk. De functionaliteit zou in ieder geval enkele compatibiliteitsproblemen kunnen verhelpen.

Ondanks de brede beschikbaarheid blijft de adoptie van Edge vandaag nog beperkt. In België gebruikt 55,63 procent van de mensen volgens Statcounter Chrome, met 5,92 procent voor Firefox en maar 4,9 procent marktaandeel voor Edge. We zijn benieuwd of dat marktaandeel snel verder zal groeien de komende jaren.