AMD zet in op Chromebooks met Zen-gebaseerde Ryzen en Athlon-chips

AMD introduceert nieuwe Zen-gebaseerde processors voor Chromebooks. Daarmee wilde cpu-designer zijn reeds significant marktaandeel een boost geven.

AMD en Chrome OS zijn geen onbekenden. Sinds de introductie van de AMD A6 en A8-processors zag de chipdesigner zijn Chromebook-marktaandeel klimmen van 5,2 procent tot 21 procent. Dat is opvallend, aangezien die chips eigenlijk op een oudere architectuur van AMD zijn gebaseerd. Er is dus marge voor verbetering en daar speelt het bedrijf vandaag op in.

Zen voor de Chromebook

“Het is een no-brainer dat we de Zen-architectuur ook naar de Chromebook moesten brengen”, klinkt het bij AMD. Die architectuur schuilt achter de succesvolle Ryzen en Epyc-processors die Intel vandaag het vuur aan de schenen leggen. AMD introduceert twee cpu-reeksen: AMD Athlon 3000 C en AMD Ryzen 3000 C. De nieuwe chips zullen naast de A-reeks blijven bestaan.

Het aanbod omvat chips van 6 watt tot 15 watt. De bestaande A-reeks blijft geschikt voor absolute instapmodellen waarbij gebruikers niet veel meer doen dan surfen op het net en entertainment consumeren. De nieuwe Athlon 3000-chips worden in het middensegment gepositioneerd. AMD omschrijft ze als de ideale chips voor wie vaak onder weg is, met voldoende pk’s om multitasking te ondersteunen en compatibiliteit met meer opslag. De Ryzen 3000 C-chips zijn tot slot gericht op het premium-segment. De cpu’s ondersteunen opnieuw meer opslag en RAM, zwaar multitasken en een vlottere gaming-ervaring.

Wat dat laatste betreft zijn de chips uitgerust met de Radeon-graphics van AMD, net als alle andere nieuwe APU’s van de designer. Met de Radeon-graphics biedt AMD voorlopig de krachtigste grafische opties in een Chromebook. De nieuwe chips zijn allemaal compatibel met wifi 6.

Ryzen

In de Ryzen 3000 C-reeks introduceert AMD drie processors:

  • AMD Ryzen 7 3700C , 4 kernen / 8 threads, 2,3 GHz tot 4 GHz
  • AMD Ryzen 5 3500C , 4 kernen / 8 threads, 2,1 GHz tot 3,7 GHz
  • AMD Ryzen 3 3250C , 2 kernen / 4 threads, 2,6 GHz tot 3,5 GHz

De Ryzen 7 en Ryzen 5-chips zijn gebouwd met het 12 nm-bakproces van TSMC en gebruiken de Zen +-architectuur. De Ryzen 3-processor werkt met de oudere Zen-architectuur en wordt op het 14 nm-proces gemaakt. Geen van de chips gebruikt dus Zen 2 of het 7 nm-proces dat we vandaag al wel in klassieke laptopchips, desktopprocessors en servercpu’s van de fabrikant terugvinden. De drie cpu’s hebben een TDP van 15 watt.

Athlon

Voor AMD Athlon 3000 C lanceert AMD twee processors, eveneens gebakken op 14 nm en gebouwd op de gewone Zen-kern. Ook hier bedraagt het TDP 15 watt. Het gaat om volgende chips:

  • AMD Athlon Gold 3150C, 2 kernen / 4 threads, 2,4 GHz tot 3,3 GHz
  • AMD Athlon Silver 3050C, 2 kernen / 4 threads, 2,3 GHz tot 3,2 GHz

AMD voorspelt een enorme verbetering in prestaties met zijn nieuwe chips. De Ryzen 3700C-processors moeten al naargelang de workload 100 procent tot bijna 180 procent sneller zijn dan de AMD A6-9220C. De nieuwe AMD-processors komen dit jaar nog beschikbaar in zes nieuwe Chromebooks van onder andere HP, Asus en Lenovo.