Huawei introduceert in 2021 eerste smartphones met HarmonyOS

Richard Yu, CEO van de consumententak van Huawei, bevestigt dat HarmonyOS volgend jaar naar bepaalde Huawei-smartphones komt. Vandaag draait het eigen besturingssysteem enkel op tv’s van Huawei. In 2021 breidt het uit naar pc’s, smartwatches, smartphones en auto-producten.

Vorig jaar lanceerde Huawei zijn eigen besturingssysteem als antwoord op de Amerikaanse blokkering van de Google-licentie. HarmonyOS heeft een gedistribueerde of modulaire architectuur. De kern is gemeenschappelijk, maar elementen van het besturingssysteem kunnen worden aangepast aan de noden van specifieke apparaten. Het doet denken aan Windows Core OS van Microsoft of Fuchsia van Google, die allebei nog in ontwikkeling zijn.

HarmonyOS is al jaren in ontwikkeling bij Huawei en moet de fundering worden voor alle Huawei-producten in de toekomst. Vorig jaar debuteerde HarmonyOS 1.0 op de smart tv-lijn van Huawei die enkel in China beschikbaar is.

HarmonyOS 2.0

Voor HarmonyOS 2.0 ziet Yu volgens MyFixGuide een belangrijke uitbreiding richting IoT-producten van Huawei waaronder pc’s, tablets, routers, smartphones en auto-onderdelen. Naar alle verwachting worden de details van versie 2.0 bekend gemaakt op 10 september tijdens de ontwikkelaarsconferentie van het merk.

Volgens Yu zijn de smartphones met HarmonyOS al lange tijd klaar, maar door een overeenkomst met Google heeft het moeten wachten met de uitrol ervan. Vanaf volgend jaar zouden de eerste toestellen op de markt moeten verschijnen. De kans is groot dat Huawei eerst de Chinese markt aanboort alvorens de toestellen naar Europa komen.

Lees dit: Huawei P40 Pro: hoe bruikbaar is een smartphone zonder Google?

Tot slot laat Huawei weten dat hard werkt aan de uitbreiding van HMS (Huawei Media Services), de Android-variant van Huawei als reactie op de Google-blokkering. Sinds februari dit jaar heeft het merk een nieuwe secundair departement uit de grond gestampt om het HMS-ecosysteem te laten groeien, een absolute topprioriteit binnen het bedrijf.

Vandaag bereikt HMS 700 miljoen actieve gebruikers en draaien er 81.000 apps wereldwijd op HMS Core. Hoe groot het Europese aandeel hierin is, is niet bekend.

Tip: Huawei lanceert nieuw besturingssysteem HarmonyOS