Windows 7 blijft populair, Windows XP-gebruik halveert in jaar tijd

In nieuwe cijfers van marktonderzoeksbureau NetMarketShare blijkt dat Windows 7 nog steeds populair is met een marktaandeel van 22,31%. Dat hoge aantal is frappant aangezien Microsoft de ondersteuning ervan stopte begin 2020. Windows 10 en Linux groeien, terwijl macOS licht krimpt.

Doorheen heel 2019 heeft Microsoft regelmatig laten weten dat Windows 7 geen ondersteuning meer geniet vanaf 14 januari 2020. Het hoopte hiermee genoeg tijd te geven aan particulieren en bedrijven om over te schakelen naar Windows 10, maar tijdens de dag van de deadline gebruikte wereldwijd 25,5 procent van de computers (desktop/laptop) nog Windows 7.

Windows 10 haalde volgens NetMarketShare begin 2020 een marktaandeel van 57 procent, gevolgd door macOS met 9,74 procent, Windows 8 met 4 procent en Windows XP met 1,34 procent. Linux (inclusief de verschillende distro’s) landde begin 2020 op 1,47 procent marktaandeel, Chrome OS op 0,49 procent.

Windows 7 daalt amper

Wanneer we de cijfers van augustus erbij nemen, is het aantal Windows 7-gebruikers amper gedaald. Vandaag maken nog 22,3 procent van de computers gebruik van het besturingssysteem. Amper drie procent heeft een upgrade doorgevoerd naar Windows 10 of de pc vervangen door een exemplaar met Windows 10 het afgelopen halfjaar.

Uit ons eigen onderzoek begin 2020 bleek dat 81,4 procent van de bedrijven nog Windows 7 op de werkvloer gebruikt.  Zowel kmo’s als grote bedrijven kunnen intekenen op het Extended Security Update-programma, waarbij je tegen betaling nog een aantal jaar ondersteuning van Microsoft kan afkopen.

Kijken we verder in het lijstje, dan zien we dat MacOS lichtjes daalt naar 9,55 procent. Windows 8 daalt naar 3,2 procent terwijl Windows XP een flinke duik neemt naar 0,78 procent. Vergeleken met exact een jaar geleden is het gebruik van Windows XP gehalveerd. Gelukkig, aangezien de officiële ondersteuning sinds 14 juni 2014 is gestopt.

Linux groeit fors

Linux kent een sterke groei in de eerste jaarhelft van 2020 en heeft nu een marktaandeel (inclusief de verschillende distro’s) van 2,7 procent. De cijfers gelden voor desktops en laptops; binnen de servermarkt heeft Linux een dominantere positie.

Tot slot daalt Chrome OS en haalt het amper 0,38 procent. Binnen de schoolpoort is het besturingssysteem wereldwijd heel sterk aanwezig, maar daarbuiten heeft de zoekgigant nog veel werk voor de boeg.

Tip: Microsoft stopt Windows 7-ondersteuning: alles wat je moet weten