Snapdragon 8cx Gen 2 geeft laptops 5G en meerdaagse batterij

Qualcomm lanceert met de Snapdragon 8cx Gen 2 zijn tweede chip gebouwd op maat van laptops. De processor moet de pc’s naast 5G-connectiviteit ook een batterijleven van meer dan één dag geven.

Qualcomm introduceert de Snapdragon 8cx Gen 2 5G. Dat is de opvolger van de, je raad het al, Snapdragon 8cx van vorig jaar. De meest gekende implementatie van die processor was de Microsoft Surface Pro X, die een SoC gebruikt die afgeleid is van het design. De tweede generatie van de Arm-gebaseerde processor moet ongeveer 50 procent beter presteren dan zijn voorganger, al is Qualcomm karig met details. Hoe goed de Arm-gebaseerde chip het doet in een laptop, zal vooral afhangen van de optimalisatie van software voor de alternatieve architectuur. Niet alle software werkt even goed op Windows op Arm en het aantal native-toepassingen blijft beperkt. x86-emulatie kan, maar brengt een prestatiedip met zich mee.

Specificaties

Qualcomm focust in de aankondiging dan ook minder op prestaties en meer op autonomie en connectiviteit. Beide zijn speerpunten van de Arm-architectuur. De Snapdragon 8cx Gen 2 is uitgerust met Wifi 6 en 5G, zowel op de sub 6 GHz-band als mmWave. Qualcomm verwacht dat toestellen met de chip aan boord permanent verbonden zullen zijn. De zuinigheid van Arm moet dan weer wonderen doen voor de batterij. Reken op meer dan één dag autonomie zonder stopcontact, al is het niet duidelijk wat de details zijn. Gaat het om nonstop kantoorwerk? Of kan je de batterij anderhalve dag rekken bij erg licht gebruik en een schermhelderheid van 0,1 cd/m²?

De Snapdragon 8cx Gen 2 5G is in principe geschikt voor zakelijke toestellen. Qualcomm voorziet beveiliging en beheerstools op maat van kmo’s, enterprises en de educatieve sector. Omdat pc’s met de processor in principe altijd ingeschakeld en verbonden zijn, hebben IT-administrators de kans om toestellen op ieder moment en overal te beheren. Dat lijkt vooral interessant voor laptops van zakenreizigers die vaak onderweg zijn (of toch opnieuw zullen zijn na de pandemie).

Lees ook: ARM-chips en Windows: waarom doet Microsoft de moeite?

Acer is de eerste die op de nieuwe Qualcomm-kar springt met een nieuwe versie van de Spin 7. De laptop heeft alle specificaties van een ultrabook-convertible maar draait Windows 10 voor Arm op de Snapdragon 8cx Gen 2 5G. Prijs en beschikbaarheid blijven nog een mysterie.

Plaats in de markt

We zijn benieuwd naar de prestaties van laptops met de Qualcomm-chip aan boord. De concurrentie is immers niet min. Intel heeft een nieuwe adem gevonden met de introductie van 10 nm Tiger Lake eerder deze week, en die chips beloven spectaculaire prestaties met een meer dan aanvaardbare batterijduur te combineren. De verbindingscapaciteiten en de autonomie van de Snapdragon moeten uitstekend zijn om een meerwaarde te bieden tegenover klassieke laptops die geen Arm-compatibiliteitsproblemen met zich mee brengen.

Anderzijds kunnen we verwachten dat Arm als architectuur binnenkort een stuk populairder wordt. Apple gaat zijn hardware immers overschakelen van x86 naar zelf ontwikkelde Arm-processors. Is dat een succes, dan zullen de gevolgen zich ongetwijfeld ook in het Windows-ecosysteem laten voelen. Om mee te surfen op die golf lijkt de Snapdragon 8cx Gen 2 echter nog iets te vroeg geboren.