Microsoft brengt Windows 10 Pro en Enterprise naar Surface Hub 2S

Microsoft maakt het mogelijk voor gebruikers om de reguliere versie van Windows 10 op hun Surface Hub multi-touch systemen te gebruiken. Normaal worden de Surface Hub conferentiesystemen standaard geleverd met het Windows 10 Team besturingssysteem. Vanaf nu kunnen gebruikers dit systeem vervangen door Windows 10 Pro of Enterprise.

In april 2019 lanceerde Microsoft zijn nieuwe Surface Hub 2S-apparaten. Het bedrijf maakte toen bekend van plan te zijn gebruikers in de toekomst de mogelijkheid te geven om Windows 10 Pro en Enterprise te draaien op hun Surface Hub 2S-toestel. Deze week voldoet Microsoft eindelijk aan zijn belofte. Een belangrijk detail is wel dat de optie vooralsnog alleen beschikbaar is voor de 50-inch versie van de Surface Hub 2S.

“De Windows 10 Pro en Enterprise voor Surface Hub 2 configuratie maakt het mogelijk voor klanten om de eentonigheid van de hele dag achter een bureau zitten te doorbreken. De integratie geeft de mogelijkheid om te staan, rond te lopen en te meeten met deelnemers op afstand op een meer natuurlijke manier.” Zo schrijft Microsoft in een blogartikel over de bekendmaking van de Windows 10 integratie. 

Voor- en nadelen van overschakelen naar Windows 10

Overschakelen naar een nieuw besturingssysteem gebeurt niet zonder gevolgen. Gebruikers die willen switchen van Windows 10 Team naar een het gewone Windows 10 op hun Hub 2S apparaten verliezen een aantal van de functies die zijn geoptimaliseerd voor Surface Hub conferentiesystemen. De apparaten zijn niet langer meer geoptimaliseerd voor vergaderruimtes. Daarnaast zijn de devices niet meer Teams Certified.

Naast het verliezen van functies, levert het overschakelen naar het reguliere Windows 10 ook wat op. Doordat gebruikers niet meer beperkt zijn tot het gebruik van Windows 10 Team, kunnen ze voortaan Win32/x64 apps draaien. Klanten zijn niet langer afhankelijk van alleen Microsoft Store applicaties. Daarnaast biedt het gewone Windows 10 systeem de mogelijkheid om Microsoft Defender Advanced Threat Protection te gebruiken. 

Windows 10 Pro of Enterprise installeren op Surface Hub 2S

Om Windows 10 Pro of Windows 10 Enterprise te installeren op een Surface Hub 2S 50” moeten gebruikers de juiste licentie hebben. Daarnaast moeten ze aanpassingen doorvoeren in het UEFI van het apparaat. Om dat te doen moet het toestel geregistreerd worden in Surface Enterprise Management Mode (Semm). Via deze aanpassingen kunnen gebruikers de fabrieksinstellingen van het apparaat ontgrendelen en zo Windows 10 installeren. In een blogartikel geeft Microsoft een uitgebreide uitleg over hoe dit proces in zijn werk gaat.