Intel lanceert Evo-merknaam voor nieuwe Tiger Lake-ultrabooks

Intel pakt uit met een splinternieuwe merknaam: Evo. Evo moet Tiger Lake-laptops die aan enkele premium-vereisten voldoen onderscheiden van de rest. Samen met Evo introduceert Intel een nieuw logo.

Intel stopt zichzelf en Project Athena in een nieuw jasje. Het minst belangrijke maar desalniettemin opvallende nieuws gaat over de eigen rebranding. Het bedrijf vindt zichzelf visueel opnieuw uit met een minimalistisch nieuw logo. Het is nog maar de derde keer in meer dan een halve eeuw dat Intel zijn herkenbare merkstijl veranderd.

Relevanter dan de branding van de processorbouwer zelf is de introductie van het ‘Evo’-merk. Evo is de opvolger van Project Athena. Project Athena was een weinig doordachte poging om fabrikanten Intel-laptops te laten bouwen die beantwoorden aan een aantal door Intel opgestelde minimum-standaarden. Een Project Athena-laptop zou bijvoorbeeld een gegarandeerd batterijleven hebben en steevast bliksemsnel uit slaapstand komen. Het idee was goed, maar de bijhorende branding verwarrend.

Daar brengt Intel nu verandering in met ‘Evo’. Het concept is hetzelfde: Evo-laptops zijn de meest premium-laptops die fabrikanten in de markt zetten en gebaseerd zijn op Intel-hardware. Ze moeten daarvoor de nieuwe Tiger Lake-processors gebruiken. Intel lanceert Tiger Lake samen met het Evo-mark. De elfde generatie Tiger Lake-chips zijn gebaseerd op 10 nm, hebben een nieuwe architectuur en brengen grafische capaciteiten met zich mee die ongezien zijn voor een x86-SoC. Dat komt omdat Intel voor het eerst zelf ontwikkelde Xe-graphics op de chips inbouwt.

Evo-specificaties

Evo-laptops moeten dergelijke Tiger Lake Xe-processors aan boord hebben. Verder verwacht Intel dat de toestellen een consistente snelle ervaring bieden wanneer ze losgekoppeld zijn van de netstroom. Fabrikanten mogen hun Evo-laptops dus niet kortwieken op de batterij om een langer uithoudingsvermogen te claimen. Systemen met Full HD-schermen moeten die prestaties op batterij garanderen voor minstens negen uur, bij normaal gebruik. De laptops moeten vervolgens ontwaken uit slaapstand in minder dan een seconde. Tot slot eist Intel van toestellen die het Evo-label willen dat ze snelladen aan boord hebben. In minder dan een halfuur moet je vier uur gebruikstijd in de batterij kunnen pompen.

Lees ook: Intel lanceert 11e generatie cpu’s: grafisch geweld voor ultrabooks

De elfde generatie van Intel Core-chips belooft krachtig te zijn, maar met Tiger Lake is het moeilijker dan ooit om op basis van een typenummer vast te stellen tot wat een cpu in een gegeven laptop in staat is. Intel biedt fabrikanten immers nog steeds de vrijheid om te spelen met het TDP en de kloksnelheid van hun chips en de variatie is met de lancering van Tiger Lake groter dan ooit. Het Evo-label moet helpen om de meest premium-toestellen van de massa te onderscheiden.