Nieuwe Galaxy Z Fold2 van Samsung kost 1.999 euro

Samsung lanceert een opvolger voor zijne eerste plooibare telefoon. De Galaxy Z Fold2 is een meer volwassen incarnatie van het ontwerp die vooral bedoeld is om in het oog te springen.

Na de soap die de lancering van de eerste Samsung Galaxy Fold was, doet de Koreaanse telefoonbouwer het deze keer beter. De opvolger lijkt in eerste instantie vrij van de problemen die het eerste model plaagden, en komt op 18 september al naar ons land. De adviesprijs is pittig: 1.999 euro. Het toestel volgt hetzelfde principe: de Samsung Galaxy Z Fold2 is in essentie een kleine tablet die je kan dichtklappen tot telefoonformaat.

Samsung heeft geleerd van de kritiek op het eerste design zodat de opvolger er een stuk aantrekkelijker uitziet. Zo krijg je in toegeklapte telefoonmodus een volwaardig 6,2 inch amoled-display ter beschikking met een resolutie van 2.260 x 816 pixels. Dat coverscherm maakt de telefoon ook bruikbaar voor hij is opengeklapt.

Specificaties

Binnenin zit natuurlijk de hoofdact: een plooibaar 7,6 inch amoledscherm met 2.208 x 1.768 pixels. Met een aspect ratio van 22,5:18 is dat display net niet vierkant. Tussen de schermen in sandwicht Samsung zijn 7 nm snapdragon 865+ octacore-chip samen met 12 GB aan RAM en 256 GB UFS 3.1-opslag. De batterijcapaciteit bedraagt 4.500 mAh, verspreid over de twee schermen. De telefoon is compatibel met draadloos laden.

De plooibare telefoon is voorzien van een veelvoud aan camera’s. Zo zijn er twee selfiecamera’s voor zowel hoofdscherm als coverscherm met een resolutie van 10 MP. Aan de achterkant zit een bump met drie camera’s: een 12 MP breedhoek, een 12 MP-hoofdcamera en een 12 MP telefotolens. Op papier is dat niet slecht, maar laten de specificaties klassieke premiumtelefoons voorgaan. Gesloten meet de telefoon 16,8 mm aan de kant van het scharnier en 13,8 mm aan de andere kant. Er is dus een kleine ruimte tussen de schermen wanneer de Galaxy Z Fold2 is dichtgeklapt.

Spectaculair

Samsung positioneert het toestel als een hebbeding, ideaal voor wie een spectaculair gadget wil om mee uit te pakken. Functioneel valt er ook heel wat voor de telefoon te zeggen. Vooral multitasking is aantrekkelijk, al bleek bij de vorige Galaxy Fold dat er nog een grote afstand is tussen theorie en praktijk. De eerder vierkante schermratio is niet ideaal voor multimedia en zorgt ervoor dat je twee schermen op smal telefoonformaat naast elkaar zet tijdens het multitasken. Dat laatste kan natuurlijk best handig zijn. Veel hangt af van de manier waarop software geoptimaliseerd wordt voor deze Fold2. Hoewel we niet willen afdoen aan het nut, moet je in je achterhoofd houden dat deze tweede generatie van een smartphoneconcept dat zichzelf nog niet bewezen heeft meer kost dan een high end ultrabook.