Deze Samsung-toestellen krijgen gegarandeerd 3 jaar Android-updates

Het updatebeleid van Samsung is de afgelopen jaren heel variabel geweest. Sommige toptoestellen kregen enkele jaren updates, anderen niet, terwijl de fabrikant nooit beloftes maakte. Nu verandert dat. Samsung publiceert een lijst met toestellen die allemaal drie jaar Android-updates ontvangen en welke toestellen in de toekomst gegarandeerd zolang updates ontvangen.

Tijdens de Samsung Galaxy Note 20-aankondiging eerder deze maand beloofde Samsung dat het tot drie generaties Android-updates zou leveren op sommige Galaxy-toestellen. De belofte was oprecht, maar het miste duiding welke toestellen in het nieuwe beleid werden opgenomen.

Twee weken later heeft Samsung de definitieve lijst klaar. Het bevat deze 38 toestellen van zijn huidige portfolio (sommige modellen zijn in de Benelux niet verkrijgbaar):

  • Galaxy S20 Ultra 5G, S20 Ultra, S20+ 5G, S20+, S20 5G, S20
  • Galaxy S10 5G, S10+, S10, S10e, S10 Lite
  • Galaxy Note20 Ultra 5G, Note20 Ultra, Note20 5G, Note20, Note10+ 5G, Note10+, Note10 5G, Note10, Note10 Lite
  • Galaxy Z Fold2 5G, Z Fold2, Z Flip 5G, Z Flip, Fold 5G, Fold
  • Galaxy A71 5G, A71, A51 5G, A51, A90 5G
  • Galaxy Tab S7+ 5G, Tab S7+, Tab S7 5G, Tab S7, Tab S6 5G, Tab S6, Tab S6 Lite

Vooral toptoestellen

De lijst omvat elk Galaxy S-, Z- en Tab S-toestel dat sinds vorig jaar op de markt is verschenen. Wat betreft de Galaxy A-reeks is het updatebeleid minder consistent. Enkel het topmodel van vorig jaar mag drie jaar Android-updates verwachten. Dit jaar gaat het voorlopig enkel om de Galaxy A51 en A71.

Samsung publiceert deze lijst nu publiek, maar de fabrikant schept geen duidelijkheid hoe het in de toekomst bij nieuwe toestellen de garantie wil kenbaar maken van 3 jaar Android-updates. De aankomende Android 11-update wordt eerst uitgerold naar de Galaxy S20-reeks. Andere toestellen in de lijst komen later aan bod.  

Bovenstaande lijst komt wel met één grote asterisk volgens het brondocument van Samsung. De beschikbaarheid van Android-updates hangt af van factoren zoals complexiteit van de update, smartphonemodel en de marktpenetratie van het toestel. Het houdt met andere woorden nog een stok achter de deur, in tegenstelling tot HMD Global dat met Nokia voor elk toestel in zijn portfolio drie jaar security-updates garandeert en twee jaar OS-updates via Android One.