USB 4-standaard duwt klassieke USB-poort richting exit

Volgens gelekte interne documenten van Intel ondersteunt hun nieuwe generatie chips enkel USB 4 in USB-C-formaat. Laptopfabrikanten die toch een klassieke USB-A-aansluiting willen, moeten een aparte usb-controller voorzien.

De interne documenten duiden de USB 4.0 host controller die in toekomstige Intel-processoren wordt verwerkt. Die ondersteunt naast USB 4 enkel USB 3.2, allebei USB-C-standaarden. Er wordt met geen woord gerept over USB 2.0 of USB 1.1 om legacy-apparaten aan te sturen via USB-A.

Indien de documenten legitiem zijn, zou dit de doodsteek betekenen voor USB-A-aansluitingen op laptops. De ruimte binnenin is vandaag al krap en elke extra chip wordt liever vermeden door fabrikanten om alles in een dun chassis te kunnen proppen.

In de sterren geschreven

Binnen de desktopmarkt is de kans groot dat de traditionele USB-poort nog present tekent, maar het vormt voortaan een extra drempel voor fabrikanten om het te integreren. De Intel-documenten tonen ook compatibiliteit met Power Delivery 3 om randapparatuur of de laptop zelf snel en efficiënt op te laden via USB-C. De theoretische topsnelheid van USB 4 bedraagt 40 Gbps, evenwaardig aan Thunderbolt 3 vandaag.

De wissel van de wacht staat al langer in de sterren geschreven. Apple dringt USB-C al jaren op bij zijn nieuwe MacBooks en randapparatuur zoals monitoren en snelle USB-opslag omarmen de standaard steeds meer. Wie een toestel koopt met enkel USB-C-aansluitingen, kan altijd beroep doen op een USB-hub of USB-dongle om compatibiliteit te krijgen met USB-A en oude USB 2.0- en USB 1.1-standaarden.

Tip: USB 4: einde aan de chaos rond Thunderbolt 3 en USB?