Microsoft lanceert Surface Duo op 10 september

De langverwachte Surface Duo-Androidtelefoon van Microsoft verschijnt op tien september in de VS. Nu preorders beschikbaar zijn, komen we ook heel wat extra specificaties te weten.

Bijna een jaar geleden kondigde Microsoft de Surface Duo aan. De Duo een Androidtelefoon noemen is correct maar doet tegelijkertijd de ambitie van Microsoft oneer aan. Het toestel combineert twee schermen en komt met een door Microsoft ontwikkelde user interface die het ding tot een volwaardige Surface-machine moet maken. Veel wisten we echter niet over de Surface Duo, op wat enkele demo’s lieten zien na.

Prijs en specificaties

Nu onthult Microsoft dat het unieke toestel op 10 september verschijnt, tenminste in de VS. Enthousiastelingen kunnen het ding al bestellen voor een adviesprijs van 1.399 dollar, waarmee de Duo zich op het niveau van pakweg de Samsung Galaxy Note positioneert. Het kleinood heeft twee afzonderlijke 5,6 inch oled-schermen met ieders een 4:3-aspect-ratio en 1.800 x 1.350 pixels.

Voor de camera koos Microsoft schijnbaar voor een 11 megapixel-sensor met een f/2.0-diafragma, wat op het eerste zicht niet zo veelbelovend klinkt. Microsoft voorziet wel een lage lichtmodus, HDR en iets dat ‘super zoom’ heet en vergroting met 7x mogelijk maakt. Filmen kan in 4K en 1080p aan respectievelijk 30 fps en 60 fps. De telefoon heeft enkel de hoofdcamera maar die kan dankzij het ontwerp van het toestel dienstdoen als standaardcamera en selfielens.

Binnenin duwt Microsoft een Qualcomm Snapdragon 855 met 6 GB aan RAM en 265 GB aan opslag. De totale batterijcapaciteit bedraagt een eveneens teleurstellende 3.577 mAh, verstopt onder de twee schermen. Dat is op papier niet al te veel als je weet dat de Galaxy Note 20 bijvoorbeeld 4.380 mAh meekrijgt. Microsoft claimt wel dat je een hele dag doorkomt op één lading.

Slimme functies

Ondanks het vreemde uiterlijk kan de Duo overweg met alle Androidtoepassingen. Ontwikkelaars kunnen hun apps wel optimaliseren voor de twee schermen. Onder andere Office en OneDrive zullen van in het begin gebruik maken van die mogelijkheid. Verder bouwde Microsoft extra intelligentie in de Duo in. Klik je bijvoorbeeld op een link in je mailvenster op het linkerscherm, dan zal die in een browservenster op het rechterdisplay openen.

De Surface Duo moet een nieuw type productiviteitstelefoon lanceren. Het is de eerste excursie van Microsoft naar telefoonland sinds het floppen van Windows Mobile. De Duo is minstens erg interessant te noemen. Of de massa het toestel ook zal omarmen, valt af te wachten. Wij hopen in ieder geval dat het ding snel naar ons land komt, zodat we het zelf op de pijnbank kunnen leggen.