Microsoft vernieuwt focus op Windows met laatste hervormingen

Microsoft voert enkele significante veranderingen door in de manier waarop het Windows runt. Het ziet ernaar uit dat het bedrijf een vernieuwde focus heeft op het besturingssysteem waar het groot door geworden is. 

Eerder dit jaar stelde Microsoft Panos Panay verantwoordelijk voor Windows en voert nu veranderingen door in het team. Deze veranderingen zijn het gevolg van de beslissing om Windows in twee onderdelen te verdelen. Deze keuze werd meer dan twee jaar geleden gemaakt na het vertrek van voormalig Windows chef Terry Myerson.

Na zijn beslissing tot hervorming bracht Microsoft de ontwikkeling van Windows onder bij een cloud en AI-team Azure. Een nieuwe groep richt zich op Windows 10 experiences, zoals apps, het Start-menu en nieuwe functies. Nu brengt Microsoft delen van Windows development terug onder de controle van Panos Panay. De Windows fundamentals en developer experience teams zijn terug bij het Windows-team. 

Uit deze stap kunnen we opmaken dat het opsplitsen van Windows development niet helemaal volgens plan verliep. Dat zien we ook terug in een rommelige development ervaring voor Windows 10, uitgestelde Windows updates, weinig grote nieuwe functies en veel problemen met het updaten van Windows.

Shift in focus binnen Microsoft

Ondanks de hervorming zal het Windows team van Panay nog steeds intensief samenwerken met de core engineering kant van Windows onder Azure. De herverdeling zal zorgen voor meer consistentie en een grotere focus op Windows binnen Microsoft. “Windows is een samenwerking”, verklaart Panay. “Innovatie en succes zijn alleen mogelijk door nauwe samenwerking met andere teams binnen Microsoft”, zo vertelt Panos Panay. 

De huidige pandemie heeft bewezen hoe belangrijk Windows is voor Microsoft. Het gebruik van Windows is omhoog geschoten nu werknemers en studenten over de hele wereld laptops en computers in plaats van mobiele telefoons zijn gebruiken om vanuit huis te gaan werken. Microsoft herkende deze shift eerder dit jaar en besloot om zijn Windows 10X-besturingssysteem meer te richten op laptops in plaats van apparaten met twee schermen. 

Iets magisch creëren

In een interne memo zegt Panay enthousiast te zijn om nieuwe leden in zijn Windows-team te verwelkomen. “Met dit team en onze partners gaan we samen iets magisch creëren”, aldus Panay. Ook blijkt uit de memo dat het Windows-team zich de komende tijd voornamelijk gaat richten op drie gebieden:

  • Het leveren van iconische ervaringen, wat effect heeft op zowel het moderne werken als leven
  • Groei van de Windows- en Surface-afdelingen en de best mogelijke ervaring voor eindgebruikers leveren
  • Vooroplopen in de branche door innovatie en technologie