Apple start publieke bèta van macOS Big Sur, hun grootste OS-update in jaren

Vanaf vandaag kan iedereen met de publieke testversie van macOS Big Sur aan de slag. De nieuwe update brengt heel wat visuele nieuwigheden mee alsook een heleboel verbeteringen. Belangrijk: het blijft een bèta-versie waar de nodige bugs in kunnen zitten. De finale release staat gepland in de herfst.

Tijdens een virtuele Apple WWDC eind juni toonde de fabrikant naast zijn eigen Apple ARM-chips ook een gloednieuw besturingssysteem: macOS Big Sur. Het nieuwe OS wordt door Apple klaargestoomd om naast x86-ondersteuning ook ARM-compatibiliteit te garanderen. Daarnaast bevat de versie tal van nieuwe functionaliteiten en visuele veranderingen.

Wie benieuwd is naar alle nieuwigheden, kan vandaag de bèta van macOS Big Sur downloaden op zijn Mac. Belangrijke kanttekening: het gaat om een bèta-versie waar mogelijk nog heel wat bugs in kunnen zitten. Installeer deze versie daarom enkel op een Mac die je niet dagelijks gebruikt. Ontwikkelaars kunnen de bèta gebruiken om apps op te testen.

Opgefriste interface

Wie de bèta wil installeren, wordt direct verwelkomd door een opgefriste interface. Verder krijg je een specifiek Control Center waar je zoals in iOS handig connecties kan aanpassen zoals wifi of bluetooth of de helderheid van je Mac. Messages krijgt een belangrijke upgrade en wordt op het niveau van iOS 14 gebracht.

Safari laat je voortaan toe om een eigen startpagina aan te maken met favorieten, frequent bezochte webpagina’s en een eigen achtergrond. Safari tabbladen tonen in macOS Big Sur een minivoorbeeld wanneer je met de muis erboven ‘hangt’.

De macOS Big Sur betaversie kan je vandaag installeren op de volgende toestellen:

  • MacBook (2015 of recenter)
  • MacBook Air (2013 of recenter)
  • MacBook Pro (eind 2013 of recenter)
  • Mac mini (2014 of recenter)
  • iMac (2014 of recenter)
  • iMac Pro (2017 of recenter)
  • Mac Pro (2013 of recenter)

Hoe installeren?

Wie zich bewust is van de gevaren van een bèta, kan zich aanmelden op het Apple bèta softwareportaal. Klik op macOS en scroll naar beneden tot je de knop Download the macOS Public Beta Access Utility vindt. Als het de eerste keer is dat je Mac een bèta draait, krijg je een .dmg-bestand waarmee je je computer in het bèta-programma toelaat.

Apple macOS 11 Big Sur

Tijdens de installatie vraagt Apple of je een Time Machine back-up wil maken indien dat al een tijdje geleden is. Doe dat zeker wanneer je de bèta installeert op je dagelijkse machine. Ga daarna naar Software Update in de systeeminstellingen-app om de bèta te installeren. Soms kan het een tijdje duren tot je de notificatie krijgt dat de download klaar staat. In totaal gaat het om 12,3 GB.

Installeer je liever de macOS Big Sur bèta op een aparte partitie om je huidige OS-versie niet te overschrijven? Volg dan deze gids.

Tip: ARM in laptops: maakt Apple meer kans dan Microsoft?