Huawei verkoopt voor het eerst meer smartphones dan Samsung

In het tweede kwartaal van dit jaar was Huawei ’s werelds grootste smartphonefabrikant. Voor het eerst verliest Samsung zo zijn leiderspositie.

Ondanks de Amerikaanse sancties tegen Huawei verzette het bedrijf het afgelopen kwartaal meer smartphones dan eender welke andere fabrikant. Dat weet analysebureau Canalys. Het is negen jaar geleden dat Samsung of Apple niet op de troon zaten. Dat betekent niet dat de telefoonverkoop van Huawei gestegen is, wel dat de andere fabrikanten er een in verhouding slechter kwartaal hebben opzitten.

Huawei verkocht immers 55,8 miljoen toestellen, wat vijf procent minder is dan een jaar eerder. Samsung staat op plaats twee met 53,7 miljoen verkochte smartphones en zag zijn volume krimpen met 30 procent vergeleken met dezelfde periode in 2019.

Sancties

Huawei ziet af van de Amerikaanse sancties, die onder andere voorkomen dat de telefoonbouwer in Europa nieuwe toestellen met daarop de Google Play Store kan verkopen. Buiten de thuismarkt daalde de verkoop met 27 procent maar die krimp wordt gecompenseerd in China. Daar steeg het verkochte volume met 8 procent en heeft Huawei nu 70 procent van de markt in handen. De discrepantie is niet alleen het gevolg van de sancties: China heeft het ergste van de coronapandemie schijnbaar achter zich, en beleefde zo een normaler tweede kwartaal dan Europa of India.

Volgens Canalys was de pandemie onontbeerlijk voor de toppositie van Huawei. Binnen China heeft concurrent Samsung immers een verwaarloosbaar marktaandeel met minder dan één procent. In zijn enorme thuismarkt kan de fabrikant zo het verschil maken.

Lange termijn

De mooie cijfers zijn belangrijk voor de perceptie van Huawei, dat aan de wereld duidelijk wil maken dat het ondanks Amerikaanse sancties goed presteert. Dat moet het enthousiasme van ontwikkelaars voor zijn eigen App Gallery aanzwengelen. Daarmee wil Huawei buiten China concurreren met de Play Store. De vraag is hoe de situatie zal stabiliseren, aangezien een telefoon zonder de Play Store zeker in Europa niet echt concurrentieel is.