50 procent batterij in vijf minuten met nieuwe snellaadtechnologie Qualcomm

Qualcomm herdefinieert snelladen met Quick Charge 5. De technologie is compatibel met bestaande chipsets en kan een telefoonbatterij van leeg naar halfvol stuwen op amper vijf minuten.

Qualcomm pakt uit met Quick Charge 5. Dat is een nieuwe snellaadstandaard voor smartphones. Quick Charge 5 maakt laadbeurten aan 100 watt of zelfs meer mogelijk, wat concreet betekent dat je een toestel van 0 naar 50 procent kan laden in amper vijf minuten tijd. Qualcomm is de eerste die een 100 watt laadcapaciteit voorziet voor smartphones. Onder andere de huidige Snapdragon 865 SoC voor vlaggenschiptelefoons kan met Quick Charge 5 overweg.

De technologie maakt een enorme sprong vergeleken met Quick Charge 4 en 4+. Ze berust echter op dezelfde standaard: het USB Power Delivery-protocol. Ieder toestel dat die USB-standaard ondersteunt, kan in principe snelladen met een Quick Charge 5-kabel en adapter. Het is aan de telefoon en de adapter om het hoogste compatibele veilige wattage te deduceren. Via Programmable Power Supply (PPS)-standaard kan Quick Charge 5 het voltage opkrikken tot 20 volt. Met 5 ampère aan stroom of meer krijg je minstens 100 watt vermogen om je telefoon veilig op te laden.

Tien keer sneller

Quick Charge 5 is minstens tien keer sneller dan de eerste Quick Charge-standaard die Qualcomm in 2013 lanceerde. Toen verhoogde de chipspecialist het laadvermogen van 5 watt naar 10 watt, wat destijds al een flinke verbetering was. Met QC5 is het in theorie mogelijk om een 4.500 mAh-batterij van leeg naar vol te stuwen in een kwartiertje. De eerste 50 procent gaat zoals steeds het snelst, aangezien het noodzakelijkerwijze daalt wanneer de batterij haar maximale capaciteit nadert.

Qualcomm maakt zich bovendien sterk dat je telefoon geen gloeiende kool zal worden tijdens het laadproces. Ondanks de aanzienlijk aangescherpte prestaties moet QC5 de batterij ongeveer tien graden koeler houden dan QC4+, dat vandaag de gangbare standaard is.

Geduld

Helaas volstaat het niet om een premium-telefoon met Qualcomm Snapdragon 865 te hebben om van Quick Charge 5 te genieten. Telefoonbouwers moeten de standaard in de rest van de hardware ondersteunen voor je er gebruik van kan maken. Dat gebeurt vermoedelijk pas met de volgende generatie van toestellen in 2021 en dan nog is het geen gegeven dat iedereen QC5 meteen zal omarmen.