Apple brengt Face ID mogelijk ook naar Macs

Apple zou werken aan de integratie van zijn gezichtsherkenningssoftware Face ID in Macs. Dat moet blijken uit code die werd ontdekt in macOS Big Sur, de nieuwe versie van het Mac-besturingssysteem die later dit jaar beschikbaar wordt.

De gespecialiseerde publicatie 9to5Mac ontdekte in de code van macOS Big Sur referenties naar Apples TrueDepth-camera, die vandaag al Face ID op de iPhone mogelijk maakt.

De derde bètaversie van Big sur bevat code die verwijst naar ‘PearlCamera’. Dat is dezelfde codenaam die Apple gebruikte voor TrueDepth en Face ID toen het nog sleutelde aan de technologie voor de iPhone X.

9to5Mac vond ook referenties naar ‘FaceDetect en ‘BioCapture’ in de code van het besturingssysteem. Verder onderzoek verzekert de publicatie ervan dat het om bewust toegevoegde code specifiek voor de Mac gaat, en niet zomaar een stuk verdwaalde code is dat Apple vergat op te kuisen.

Twee voorwaarden

Maar zelfs als Big Sur lanceert met ondersteuning voor Face ID, zullen we nog even moeten wachten voor de technologie daadwerkelijk in de eerste Macs opduikt. Daarvoor moet aan twee voorwaarden worden voldaan. Ten eerste is er nieuwe hardware nodig, aangezien de huidige Macs nog geen TrueDepth-camera aan boord hebben.

De tweede voorwaarde is dat Apple de switch maakt naar Arm-processors, omdat Face ID wordt aangedreven door de Neural Engine in Apples zelf ontwikkelde chips. Die overstap van Intel naar Arm werd pas door Apple aangekondigd en moet binnen dit en twee jaar worden voltrokken.