AMD lanceert nieuwe Threadripper Pro in krachtige Lenovo-workstation

AMD lanceert een Pro-versie van zijn nieuwste Threadripper-chips en die komt meteen naar de mark in de Lenovo P620.

Op papier is Intel al een tijdje niet meer de interessantste keuze voor desktopchips. Je krijgt meer rekenkernen en hogere kloksnelheden voor minder geld van AMD. Toch bleef zeker het high end-segment gedomineerd door Intel Xeon-processors. De meest geschikte uitdager voor die reeks is AMD’s line-up van Threadripper-chips die zich kenmerken door hun erg hoge aantal kernen maar in het recentste gamma ontbrak een Pro-variant van die cpu. Daar komt nu verandering in.

Specificaties

De Lenovo P620-workstation heeft Threadripper Pro-chips aan boord. De workstation komt met vier splinternieuwe chips van AMD, van de high end Threadripper Pro 3995WX met zijn 64 rekenkernen en 128 threads tot de 12 core en 24 thread Threadripper Pro 3945WX voor wie een meer bescheiden (en betaalbare) configuratie zoekt. De cpu’s zijn gebouwd met de Zen 2-architectuur op TSMC’s 7 nm-proces. Lenovo gaat er tijdens de aankondiging prat op dat het de absolute primeur heeft en momenteel geen enkele andere fabrikant een Threadripper Pro-systeem heeft klaarzitten.

De enorme hoeveelheid rekenkernen maakt de high end P620 een te duchten concurrent voor de dual socket Xeon-workstations aangedreven door Intel. AMD kan immers meer kernen bieden in een eenvoudiger systeem. Daar komt bij dat Threadripper meer troeven uit te spelen heeft dan rekenkernen alleen. De cpu krijgt immers ondersteuning voor acht geheugenkanalen met een snelheid tot 3.200 MHz. De chip ondersteunt tot 2 TB aan RAM maar Lenovo biedt de P620 aan met maximaal 1 TB EEC DDR4-RAM.

Langs de grafische kant kiest Lenovo voor gpu’s van Nvidia. Je kan tot twee Quadro RTX 8000-kaarten of vier RTX 4000-gpu’s in de bak proppen. Met 128 PCIe-lanes en 6 PCIe-slots is er nog voldoende plaats voor M.2-SSD’s. 10 gigabit-internet zit ingebouwd, zodat je daar al geen sleuf aan hoeft te verspelen. Bovendien ondersteunt AMD PCIe 4.0, wat de P620 de eerste workstation van zijn kaliber maakt die overweg kan met de snellere PCIe-standaard.

Pro-voordelen

We analyseerden eerder het nut van Pro-chips versus hun meer consumentgeoriënteerde varianten en concludeerden dat de cpu’s doorgaans alleen interessant zijn voor grotere ondernemingen. Die kunnen immers van de ingebouwde management- en beveiligingstechnologie profiteren, terwijl die ietwat overkill is voor een kmo. In dit geval komt het pro-label met extra PCIe-lanes en het achtkanaalsgeheugen, wat de workstation ook in kleinere organisaties een interessante keuze maakt.

De extra functionaliteit past in hetzelfde stroombudget dan de klassieke Threadripper, wat betekent dat AMD de kloksnelheid lichtjes terugschroeft. Alle chips boosten echter boven de 4 GHz, met zelfs 4 GHz als basisklokfrequentie en 4,3 GHz boostsnelheid voor het 12 core-model.

Beschikbaarheid

De P620-workstation past tussen de P520 en P720 in de line-up van Lenovo. De doos is hetzelfde 33 liter-chassis gekend van de P520, uitgerust met luchtkoeling en te monteren in een rack. Prijzen communiceert Lenovo nog niet maar de Chinese computerbouwer geeft al wel mee dat de high-end modellen budgetvriendelijker zullen zijn dan de dual socket-alternatieven van Intel. Voor de minder krachtige exemplaren mikt Lenovo op een gelijkaardige prijszetting. Voor een concreter prijskaartje is het wachten op de algemene beschikbaarheid van de hardware tegen eind september.