Microsoft en Google brengen PWA’s samen naar de Play Store

Microsoft werkt samen met Google om ontwikkelaars te helpen met het toevoegen van Progressive Web Apps (PWA’s) aan de Play Store.

“Microsofts PWABuilder en Googles Bubblewrap werken nu samen om ontwikkelaars te helpen met het publiceren van PWA’s in de Google Play Store”, schrijft Judah Gabriel Himango van Microsoft in een blogpost op Medium.

PWABuilder is een tool van Microsoft die ontwikkelaars helpt om hun bestaande website in een PWA te transforemeren, om vervolgens via appwinkels als download aan te bieden. Bubblewrap is dan weer een tool van Google om Play Store-packages te genereren en ondertekenen voor PWA’s.

Integratie

De integratie van beide tools betekent volgens Thurrott.com onder meer dat PWABuilder achter de schermen gebruik maakt van Bubblewrap om PWA’s te bundelen voor de Play Store, met ondersteuning voor de nieuwe standaard voor web shortcuts.

Ontwikkelaars kunnen verder ook het uiterlijk van de Android-statusbalk en -navigatiebalk in hun PWA’s aanpassen met PWABuilder, alsook het splashscherm, en de launchernaam. Verder kunnen ze een bestaande ondertekeningssleutel gebruiken, is er diepere ondersteuning voor pushmeldingen en meer.

“Google en Microsoft werken samen om van het internet een capabeler app-platform te maken”, besluit Himango. “We werken ook samen met Google aan Project Fugu om nieuwe webplatformfuncties uit te bouwen, met PWA’s centraal en gericht op het doel van standaardisatie, zodat iedereen hiervan profiteert.”