2min

Google heeft afgelopen nacht een versie negen van de Chrome webbrowser uitgebracht. Behalve de nieuwe browser is ook de lang verwachte Chrome Web Store gepresenteerd, een appstore voor webapplicaties.

De Chrome Web Store is een appstore voor applicaties en extenties voor de Chrome browser maar ook voor het nog te lanceren ChromeOS wat aankomende zomer wordt verwacht. Het idee achter de appstore is grotendeels gelijk als die van de appstores van de iPhone en de Android toestellen. In dit geval gaat het applicaties die iets toevoegen aan je surf ervaring op het internet.

Google is echter niet de enige die met een appstore voor de browser komt. Ook Mozilla het bedrijf achter de webbrowser Firefox kondigde recent een dergelijke appstore aan. De Chrome Web Store is nu beschikbaar voor alle gebruikers in de Verenigde Staten. Binnenkort zal dit snel verder worden uitgebreid, Mozilla heeft haar appstore momenteel nog in ontwikkeling.

Behalve de nieuwe appstore zitten er nog meer vernieuwingen in de nieuwe Chrome Browser. Zo is er ook ondersteuning voor WebGL wat het mogelijk maakt 3D-animaties te bekijken met hardware ondersteuning. Dit wordt direct door de browser ondersteund zonder dat daar extra software voor nodig is. Google heeft ook een aantal voorbeelden online gezet waar je deze animaties kan bekijken.

Ook liet Google weten dat Google Instant nu ook is geïntegreerd in de nieuwe browser versie. Met Google Instant worden de zoekresultaten al getoond als woorden nog maar deels zijn ingetypt, dit gebeurt nu ook bij de adresbalk van de Chrome 9 browser.