Gratis Windows 10-tool herstelt verwijderde of corrupte bestanden

Microsoft heeft een nieuw tooltje voor Windows 10 beschikbaar gemaakt waarmee gebruikers via de command-line verwijderde of beschadigde bestanden kunnen proberen herstellen.

Windows File Recovery is gratis beschikbaar via de Microsoft Store voor gebruikers wiens systeem reeds is geüpdatet naar het nieuwe Windows 10 2004, ofwel de May 2020 Update.

“Per ongeluk een belangrijk bestand verwijderd? Je harde schijf gewist? Weet je niet zeker wat te doen met beschadigde gegevens? Windows File Recovery kan helpen bij het herstellen van je persoonlijke data”, luidt de app-omschrijving.

Lokale bestanden

De tool is geschikt om bestanden te proberen herstellen vanop lokale opslag, waaronder interne en externe schijven, USB-apparaten en SD-kaarten. Herstel van cloudopslag of netwerkshares wordt niet ondersteund.

Windows File Recovery vraagt enige kennis van de command-line. De commando’s die je nodig hebt en stappen die je moet uitvoeren, zijn goed gedocumenteerd door Microsoft in een ondersteuningsdocument. De tool werkt voor verschillende bestandstypes, waaronder PDF’s en Office-bestanden, JPEG’s en PNG’s, MP3’s en MPEG’s, en ZIP-bestanden.

Drie modi

Afhankelijk van het bestandssysteem en de omstandigheden waarin het bestand verloren of beschadigd is geraakt, ondersteunt Windows File Recovery verschillende modi: Defailt, Segment en Signature. Microsoft maakte onderstaande tabel om aan te geven welke modus je wanneer gebruikt.

Microsoft waarschuwt ten slotte dat je best zo snel mogelijk stopt met de computer te gebruiken wanneer een bestand verloren is gegaan, om de kansen op herstel te vergroten.

“In het Windows-bestandssysteem wordt de ruimte die wordt gebruikt door een verwijderd bestand gemarkeerd als vrije ruimte, wat betekent dat de bestandsgegevens nog steeds kunnen bestaan en kunnen worden hersteld. Maar elk gebruik van je computer kan bestanden maken, die deze vrije ruimte op elk moment kunnen overschrijven.”