Geen Windows op Bootcamp voor ARM-Macs

De aangekondigde overstap van Apple naar de ARM-architectuur voor zijn laptops brengt compatibiliteitsproblemen met zich mee. Het eerste zichtbare slachtoffer is Windows, dat niet meer zal werken via Bootcamp.

Een dual boot met Windows op ARM-Macs is voorlopig uitgesloten. Bootcamp ondersteunt het besturingssysteem niet en dat is niet verwonderlijk. Windows is immers x86-software, gebouwd voor processors van Intel en AMD. Apple geeft de nieuwe Macs binnenkort weliswaar een emulator mee met Roseta 2, maar die is enkel geschikt om x86-toepassingen binnen macOS te vertalen naar ARM. Bovendien brengt zoiets onvermijdelijke prestatiebeperkingen met zich mee, wat de technologie ongeschikt maakt voor een besturingssysteem.

ARM-windows

Er bestaat in theorie een oplossing. Microsoft bouwde intussen een versie van Windows voor ARM. Die kan je onder andere terugvinden op de Surface Pro X. ARM-Windows is echter enkel beschikbaar voor fabrikanten die ARM-Windowslaptops willen bouwen en is dus niet los verkrijgbaar zoals andere versies van Windows. Microsoft kan daar verandering in brengen tegen de lancering van de ARM-Macs, maar daarover werd tijdens WWDC in ieder geval met geen enkel woord over gerept.

Plan B is ook geen optie. Virtualisatietoepassingen binnen macOS zelf werken niet met Roseta 2, wat wil zeggen dat ontwikkelaars die toepassingen zelf opnieuw moeten bouwen met ondersteuning van x86-virtualisatie op ARM. Het is maar de vraag of die optie hoog op de prioriteitenlijst staat. Het aantal gebruikers dat getroffen wordt door het compatibiliteitsprobleem is immers niet zo groot.