Windows 7 krijgt toch nog Edge Chromium-update

Hoewel de ondersteuning voor Windows 7 begin dit jaar werd stopgezet, brengt Microsoft toch nog een nieuwe update voor het verouderde besturingssysteem uit in de vorm van de nieuwe Chromium-gebaseerde Edge-browser.

De Chromium Edge-browser werd begin dit jaar gelanceerd en was ook al beschikbaar als manuele download voor Windows 7. Sinds begin deze maand wordt de browser automatisch uitgerold op Windows 10 via Windows Update. Nu lijkt dat ook het geval voor Windows 7 en Windows 8.1.

Dat ontdekte het Duitse WindowsArea, dat een screenshot deelt van de 80 MB grote Edge-update (KB4567409) op Windows 7. De browser wordt na installatie op de taakbalk vastgezet en krijgt een desktopicoon, maar vervangt Internet Explorer niet als standaardbrowser op Windows 7. Op Windows 10 wordt de klassieke Edge wel overschreven door de nieuwe Chromium-versie.

Verrassende update

De update is enigszins verrassend omdat Windows 7 begin dit jaar end-of-life werd verklaard, wat in theorie betekent dat de ondersteuning is stopgezet en Microsoft geen nieuwe updates meer uitbrengt. Tegelijk besloot het evenwel om Edge op Chromium toch voor Windows 7 uit te brengen en zelfs nog een jaar lang te ondersteunen, tot juli 2021. Dat kan omdat updates voor de browser van het besturingssysteem werden losgetrokken.

Edge op Chromium wist na zijn officiële lancering in snel tempo marktaandeel te veroveren en is sinds maart van dit jaar de tweede grootste browser, na Google Chrome. De browser schommelt rond een marktaandeel van 8 procent volgens NetMarketShare.