Apple plant aankondiging ARM-Macs voor eind deze maand

Op zijn WDC-conferentie op 22 juni plant Apple de overstap van Intel-chips naar ARM voor zijn laptops officieel aan te kondigen. De eigenlijke overstap volgt een jaar later.

Op 22 juni, tijdens zijn WDC-conferentie, zal Apple zijn plannen voor ARM in Mac officieel uit de doeken doen. Dat Apple wil overstappen van Intel en x86 naar eigen ARM-chips is al een tijdje een publiek geheim, dat bij deze dus concreet wordt. Het initiatief leeft onder de codenaam Kalamata. De eerste ARM-Macs staan volgens Bloomberg gepland voor 2021, zodat ontwikkelaars voldoende tijd krijgen om zich voor te bereiden.

12 core-ARM-chip

In de Macs komen zelf ontwikkelde A-chips die Apple speciaal voor de laptops bouwt. De productie daarvan komt in handen van TSMC, dat ze naar verluidt zal bakken op zijn 5 nm-proces dat momenteel nog in ontwikkeling is. De eerste chip wordt volgens de geruchten een 12 core-exemplaar met acht prestatie-georiënteerde kernen en vier zuinigere rekenkernen. Apple zal met andere woorden de Big.Little-filosofie van mobiele toestellen naar laptops brengen.

In een eerder stuk bekeken we in detail waarom Apple precies naar ARM wil evolueren, wat de voor- en nadelen zijn, en waarom de fabrikant meer succes kan hebben dan Microsoft. Het komt er op neer dat Apple graag de hele productielijn van z’n toestellen in handen heeft, zodat het niet meer afhankelijk is van Intel. Dat laat het bedrijf toe om hard- en software nog beter op elkaar af te stemmen. Dat heel wat ontwikkelaars al gewend zijn om voor ARM op Apple te ontwikkelen dankzij de iPhone en iPad, is mooi meegenomen.