HP verfrist Elite-portfolio met AMD-optie voor laptops

De EliteBook 800-reeks van HP krijgt een opfrissing met Intel vPro-chips en de keuze voor cpu’s van AMD. Ook de x360-variaties worden vernieuwd.

In navolging van de lancering van Intels vPro-cpu’s van de tiende generatie voert HP een flinke verfrissing van zijn zakelijke computerportfolio door. Eerst en vooral krijgen de EliteBook 800’s een upgrade. De EliteBook 800 G7 en EliteBook x360 830 G7 zijn voortaan beschikbaar met de nieuwe Comet Lake-chips.

Elitebooks

De EliteBook 800 G7 krijgt er met de Elitebook 805 G7 een broertje bij. De ‘5’ op het einde van HP’s typenummers betekent dat je het model met een AMD-cpu kan kopen. Het gaat om chips uit het nieuwe AMD Ryzen Pro 4000-gamma, met Vega-graphics aan boord. Deze cpu is gebakken op TSMC’s 7 nm-proces en is zo in theorie geavanceerder dan de 14 nm Comet Lake-processor die Intel aanlevert voor de EliteBook 800.

Hetzelfde verhaal geldt voor de EliteBook x360 830. Ook daar bestaat voortaan een 835-variant van, met keuze uit dezelfde AMD-chips. In principe moet de geavanceerdere technologie achter AMD’s chips voor een betere autonomie zorgen, en dat blijkt ook uit de cijfers van HP. De EliteBook 830 zou het 23 uur en 15 minuten uithouden op één lading, de EliteBook 835 doet daar drie kwartier bij en kan een etmaal zonder stopcontact. Welke workloads HP heeft gedraaid voor de batterijtest, is onduidelijk, maar ga ervan uit dat de toestellen niet hard moesten zwoegen.

Alle toestellen uit de 800-reeks komen in drie formaten naar de markt: 13,3 inch, 14 inch en 15,6 inch. De EliteBook x360 830 G7 heeft bovendien 4×4 LTE-antennes aan boord, en is volgens HP de eerste mainstream convertible voor zakelijke gebruiker met die functionaliteit aan boord.

Aansluitend vernieuwt HP ook de meer premium EliteBook x360 1030 en 1040. Opnieuw is de Comet Lake vPro-cpu van Intel de katalysator. Van deze laptops brengt HP helaas geen AMD-variant op de markt. De toestellen zijn compacter dan hun voorgangers, en zouden het tot 29 uur uitzingen op één batterijlading. Opnieuw raden we aan om deze claim met een vaatje zout te nemen tot de eerste onafhankelijke tests binnenrollen.

Desktops, AiO’s en schermen

In de marge van al dat nieuwe laptopgeweld kondigt HP ook enkele nieuwe desktops, All-in-Ones en schermen aan. De HP EliteOne 800 All-in-One G6 PC moet de eerste zakelijke AiO worden met VR-capaciteiten. Daartoe kan je het toestel naast de nieuwe Intel-cpu’s ook configureren met een RTX 2070 SUPER-gpu van Nvidia. Het toestel komt in een 23,8 inch en een 27 inch-variant.

De EliteDesk 800 G6-reeks is dan weer een line-up van drie verschillende desktopmodellen met formaten van erg klein over gemiddeld compact tot klassiek torenmodel. De ProDesk 600 en ProDesk 400-reeks krijgen eveneens een opfrissing.

De schermline-up wordt tot sluit uitgebreid met nieuwe displays in de E-reeks, waarbij de E voor ergonomie staat. Dat uit zich in eerste instantie in een permanent ingeschakelde blauwlichtfilter. Dat zou beter zijn voor de ogen en vooral de nachtrust voor wie ’s avonds werkt, al is de wetenschappelijke literatuur over de voordelen van blauwlichtfilters nog verdeeld.

De HP E14 G4 is een 14 inch-draagbaar scherm dat helder genoeg is om buiten op het terras te werken, wat meteen illustreert waarvoor dit toestel geschikt is. De HP U27 4K behoort niet tot het ergonomische gamma, maar heeft de eer de eerste draadloze 4K-pc-monitor te zijn.

HP lanceerde ook nog twee nieuwe ZBooks, waarover we in een apart stuk al schreven.

Europese adviesprijzen voor de nieuwe toestellen kennen we nog niet. De beschikbaarheid varieert bovendien van toestel tot toestel, zoals onderstaand overzicht aangeeft.

Elitebooks

 • De HP EliteBook x360 1030 G7 en HP EliteBook x360 1040 G7 zijn naar verwachting beschikbaar in België vanaf augustus.
 • De HP EliteBook 835 G7, HP EliteBook 845 G7, en HP EliteBook 855 G7 zijn naar verwachting beschikbaar in België vanaf september.
 • De HP EliteBook 830 G7, HP EliteBook 840 G7, and HP EliteBook 850 G7 zijn naar verwachting beschikbaar in België vanaf juli.
 • HP EliteBook x360 830 G7 is naar verwachting beschikbaar in België vanaf juli.

Desktops en AiO’s

 • HP EliteOne 800 G6 All-in-One PC is naar verwachting beschikbaar in België vanaf november.
 • HP EliteDesk 800 G6 Desktop Mini PC is naar verwachting beschikbaar in België vanaf augustus.
 • HP EliteDesk 800 G6 Small Form Factor PC is naar verwachting beschikbaar in België vanaf oktober.
 • HP EliteDesk 800 G6 Tower PC is naar verwachting beschikbaar in België vanaf oktober.
 • HP ProDesk 600 G6 Series is naar verwachting beschikbaar in België vanaf oktober.
 • HP ProDesk 400 Series is naar verwachting beschikbaar in België vanaf augstus.

Schermen

 • HP E Series Monitors is naar verwachting beschikbaar in België vanaf september.
 • HP E14 Portable Monitor is naar verwachting beschikbaar in België vanaf oktober.
 • HP U27 4K Wireless Monitor is naar verwachting beschikbaar in België vanaf juli.