HP valt Macbook Pro aan met nieuwe ZBook Firefly-workstations

HP lanceert met de ZBook Firefly-reeks twee nieuwe workstations die design combineren met prestaties. De toestellen bouwen verder op de Dragonfly-strategie van vorig jaar.

Gebalanceerd, krachtig maar ook dun en mooi: dat moet de twee nieuwe ZBooks in HP’s portfolio samenvatten. De laptopgigant introduceert met de ZBook Firefly 14 G7 en ZBook Firefly 15 G7 twee compacte opvolgers voor respectievelijk de ZBook 14u G6 en ZBook 15u G6 van vorig jaar. Het eerste dat opvalt aan de toestellen is de naam. HP kiest voor een meer in het oog springende benaming met het nieuwe Firefly-label, dat het premium-karakter van deze workstations in de verf moet zetten. Dat past in een nieuwe strategie van de Amerikanen, die vorig jaar werd afgetrapt met de Elite Dragonfly. De vuurvliegjes moeten net als de libelle de aanvoerder in hun reeks worden, niet op het vlak van rauwe prestaties, wel wat het evenwicht tussen pk’s en begeerlijk design betreft.

De ZBook Firefly 14 moet de kleinste en lichtste mobiele workstation ter wereld zijn, terwijl de ZBook Firefly 15 de titel van lichtste 15 inch-workstation wegkaapt. De twee toestellen zijn ongeveer negen procent compacter dan hun voorgangers en wegen allebei minder.

Specificaties

Binnenin bouwt HP de ZBooks op rond de nieuwe vPro-chips van Intel. Dat zijn processors van de tiende generatie, gebouwd op het Comet Lake-platform. Het gaat hier dus helaas om de 14 nm-chips, en niet om modernere Ice Lake-cpu’s. De workstations zijn configureerbaar met maximaal een Intel Core i7 10810U met zes rekenkernen en twaalf threads, een turbofrequentie van 4,9 GHz en een bescheiden basisklok van 1,1 GHz. Ondanks de ietwat verouderde processortechnologie aan de basis van die chips belooft HP toch knappe prestaties met een batterij-autonomie van maximaal 17 uur. Op welk type workload dat gebaseerd is, communiceert HP niet, maar ga van een minimale belasting uit.

Lees ook: Intel vPro en AMD Ryzen Pro: waarom meer betalen?

Langs de grafische kant kiest HP voor de Quadro P520 van Nvidia. Dat is een bescheiden professionele kaart die grafisch design en CAD-werk flink ondersteunt, maar niet in dezelfde categorie speelt dan de Quadro RTX-toppers. Vergelijk de gpu met een Nvidia GeForce GTX 1050 Ti langs de consumentenkant. Het valt op dat HP de vorige ZBooks nog uitrustte met Radeon Pro WX 3200-kaarten van AMD.

Power slider

HP voorziet optimalisatie van de hardware via software die het gebruik van de cpu en de gpu automatisch schaalt op basis van actuele workloads. Een ‘Z Power Slider’ laat gebruikers dan weer toe om hun workstation handmatig te kortwieken om het batterijleven te rekken en het geluid omlaag te halen. Voor de binnenkant vermelden we tot slot nog het RAM-geheugen, dat configureerbaar is tot maximaal 64 GB, en de 2 TB aan PCIe NVMe M.2-opslag.

Voor het scherm geeft HP je de keuze uit enkele opties. De instapconfiguratie heeft een erg gemiddeld full HD-paneel aan boord met een beperkt kleurenbereik en een maximale helderheid van een matige 250 nits. Mag het wat meer zijn, dan is er het 4K-paneel met 100 procent ondersteuning voor sRGB en een maximale helderheid van 550 nits voor de Zbook Firefly 14 en 400 nits voor de Firefly 15.

Deze laptop is net als alle andere high end zakelijke modellen van HP MIL-STD-810G-gecertifieerd, heeft B&0-technologie aan boord voor noice cancelling tijdens audio- en videocalls, en komt met ZCentral Remote Boost.

Macbook-concurrent

Met de laptop mikt HP op twee segmenten. Enerzijds zijn er de traditionele workstationgebruikers die niet blind zijn voor de consumerisering van zakelijke IT. Een goede en krachtige laptop kan vandaag ook draagbaar, licht en mooi zijn, en daaraan komt HP met deze Firefly’s tegemoet. Langs de andere kant zijn de laptops een duidelijke aanval op de Macbook Pro van Apple. De laptopbouwer mikt met de specificaties grosso modo op hetzelfde segment, maar maakt een slimme keuze met de Nvidia-gpu binnenin. In de praktijk is Nvidia Cuda-technologie voor veel professionals een meerwaarde, los van enig kwaliteitsverschil tussen hardware van AMD of Nvidia. Apple weigert Nvidia-opties te bieden en HP springt in dat gat. Bovendien biedt HP een strak design en een hoge bouwkwaliteit aan, met een chassis dat veel robuuster is dan dat van Apple.

Lees ook: 6 ultrabooks getest: welke moet je hebben?

We zijn benieuwd naar de look, feel en prestaties van de ZBook Firefly-workstations, en hopen er spoedig mee aan de slag te kunnen. De toestellen moeten in ons land in augustus beschikbaar zijn. Een adviesprijs in euro blijft voorlopig uit, maar in de VS zouden de toestellen in hun lichtste configuratie beginnen aan 1.099 dollar.