AMD lanceert Ryzen Pro voor laptops

AMD lanceert een zakelijke variant van zijn Ryzen Mobile-portfolio van 7 nm-cpu’s. De chips hebben enkele typische pro-functies aan boord, zoals geheugenversleuteling en management-opties.

Vijf maanden na de lancering van AMD’s nieuwste Ryzen Mobile-line-up voor laptops, introduceert de processorbouwer een Pro-versie. De Ryzen Pro 4000 Mobile-reeks is gebaseerd op hetzelfde 7 nm-proces van TSMC  als de consumentenvariant. De chips zijn ongeveer even geavanceerd als de 10 nm Ice Lake-processors van Intel, maar een stuk capabeler dan de 14 nm-cpu’s van die fabrikant.

De Pro-cpu’s zijn bedoeld voor zakelijke laptops en hebben daarvoor enkele unieke features aan boord die je niet terugvindt op de klassieke Ryzen Mobile-processors. Denk daarbij vooral aan ingebouwde management-opties voor laptopbeheer in enterprise-omgevingen. Verder hebben de chips extra beveiliging aan boord. AMD Memory Guard springt daarbij het meest in het oog: dat is een functie die data in het geheugen versleutelt en momenteel uniek is voor AMD-chips, al werkt Intel aan een antwoord.

Specificaties

Wat prestaties betreft is er niet echt een verschil tussen deze Pro-chips en de gewone mobiele varianten die al sinds januari op de markt zijn. De meest capabele nieuwe chip van de reeks is de Ryzen 7 Pro 4750U: een octacorechip met 16 threads voorzien van een basisklok van 1,7 GHz met een maximale frequentieboost tot 4,2 GHz.

Onder de Ryzen 5-vlag verschijnt de Ryzen 5 Pro 4650U met zes kernen en twaalf threads. Die chip is geklokt op 2,1 GHz en kan boosten tot 4 GHz. De Ryzen 3 Pro 4450U heeft tot slot vier rekenkernen goed voor acht threads. Deze chip doet het met 2,5 GHz en 3,7 GHz. De hele line-up heeft een TDP van 15 watt.

Laptops

Onder andere HP en Lenovo zullen zakelijke toestellen met de nieuwe hardware uitrusten. Lenovo kondigde die plannen eind februari al aan. Dat betekent niet dat er nu pas zakelijke toestellen verschijnen met 7 nm Ryzen Pro-chips aan boord. In januari verfriste HP zijn ProBook-reeks al met gewone Ryzen Mobile-cpu’s. Staar je immers niet blind op het Pro-label: in de praktijk zijn de functies die hierbij horen vooral van tel voor grotere bedrijven en enterprises. Zeker voor kmo’s brengen de cpu’s niet zoveel meerwaarde met zich mee. Een klassieke cpu doet het in dat geval net zo goed.

In een eerder stuk gingen we meer in detail over de zin en onzin van Pro-chips: Intel vPro en AMD Ryzen Pro: waarom meer betalen?