Microsoft lanceert nieuwe Surface Go 2 en Surface Book 3

Microsoft lanceert eindelijk een opvolger voor de Surface Go, zijn instapvriendelijke tablet die Windows 10 draait. De Surface Go 2 start vanaf 459 euro en is volgende week beschikbaar. Tegelijk lanceert Microsoft ook de Surface Book 3 met een Nvidia Quadro-optie en is beschikbaar begin juni.

De eerste Surface Go van Microsoft wist ons twee jaar geleden te charmeren. Het toestel had een lage instapprijs en leverde heel mooie prestaties voor zijn prijs. Zijn opvolger, de Surface Go 2, krijgt een iets groter scherm: 10,5 inch. Het toestel blijft even groot, het zijn de schermranden die kleiner worden.

Surface Go 2

De schermresolutie bedraagt nu 1.920 bij 1.280 pixels, waarmee Microsoft vasthoudt aan de 3:2-schermverhouding die alle Surface-toestellen hanteren. Het basismodel krijgt een Intel Pentium Gold mee en start vanaf 459 euro. Wie dieper in de buidel wil tasten, kan kiezen voor een 8ste generatie Intel Core m3-model waarmee het toestel 64 procent sneller zou presteren.

Het basismodel krijgt 4 GB RAM aan boord en kan worden opgetrokken tot 8 GB. Standaard is er 64 GB eMMC-opslag voorzien dat je verder kan upgraden met een volwaardige 128 GB SSD. Zoals altijd is de Surface Go Type Cover niet standaard inbegrepen. Vandaag kost die 99,99 euro en bestaande Type Covers voor de Surface Go passen automatisch op het nieuwe model. De Surface Pen is verkrijgbaar aan 109,99 euro.

Microsoft Surface Go 2

Microsoft spreekt van LTE-modellen in de VS voor mobiele connectiviteit, maar voorlopig is het onduidelijk of die optie ook naar België komt. Er bestaan ook zakelijke modellen met Windows 10 Professional vooraf geïnstalleerd aan een meerprijs van gemiddeld 150 euro.

De Microsoft Surface Go 2 is vanaf 12 mei beschikbaar in België en start vanaf 459 euro.

Surface Book 3

Naast de kleinste Surface krijgt ook de Surface Book 3 een langverwachte upgrade. Het design blijft onveranderd, maar onder de motorkap wordt er heel wat gewijzigd. Voortaan is er plaats voor Intels 10de generatie Core i5- en Core i7-chips. Opvallend is dat de keuze valt op de 4-core Intel Core i7-1065G7 (en gelijkaardige Intel Core i5), wat maar een beperkte TDP heeft van 15 watt. Gelukkig gaat het wel om de 10 nm-modellen van Intel, zodat ze minder warmte uitstoten en meer prestaties leveren. Toch even de vergelijking: de huidige MacBook Pro biedt Intel-chips aan met een TDP van 45 watt voor meer brute rekenkracht.

Microsoft Surface Book 3

De Surface Book 3 is beschikbaar in twee formaten: 13,5-inch en 15-inch. Wie het kleinste formaat kiest, kan maximaal een Nvidia GeForce GTX 1650 Max-Q configureren. Het 15-inchmodel biedt ruimte voor een Nvidia GeForce 1660 Ti of een Nvidia Quadro RTX 3000. Met die laatste mikt Microsoft op professionals die werken met 3D-objecten en CAD designsoftware.

De lader in de doos krijgt ook een upgrade van 102 watt naar 127 watt. Hiermee garandeert Microsoft dat de laptop niet sneller leegloopt bij 100 procent belasting dan hij wordt opgeladen.  Verder kan je het toestel configureren tot maximaal 32 GB RAM en een M.2 2280 SSD met 1 TB of 2 TB opslag.

Helaas ondersteunt Microsoft nog steeds geen Thunderbolt 3 omwille van veiligheidsredenen. De USB-C-poort op het toestel ondersteunen bijgevolg enkel USB als standaard en USB Power Delivery 3.0 voor snelladers.

De Surface Book 3 is beschikbaar vanaf 5 juni en start aan 1.799 euro.

Surface Dock 2

Tot slot lanceert Microsoft de een nieuw docking station onder de naam Surface Dock 2. Helaas zijn geen Belgische prijzen bekend of wanneer het apparaat beschikbaar zal zijn. In de VS kost het docking station 259 dollar en is het eind mei beschikbaar.

Microsoft Surface Dock 2

De grootste nieuwigheid schuilt in het snelladen en de vier USB-C-aansluitingen die tot twee 4K-monitoren aan 60 Hz ondersteunen. De lengte van de Surface Connector-kabel is ook vergroot voor extra flexibiliteit op je bureau. Op het dockingstation is er naast de USB-C-aansluitingen plaats voor een ethernetpoort, VGA, 2x USB-A, HDMI, Kensingtonslot en een klassieke hoofdtelefoonaansluiting.