IDC: IT-uitgaven dalen met 5,1 procent in 2020

De coronacrisis dwingt bedrijven om hun IT-uitgaven terug te schroeven of uit te stellen. IDC voorspelt dat de uitgaven aan technologie dit jaar met 5,1 procent zullen dalen.

Het analysebureau voorspelde aanvankelijk dat IT-uitgaven dit jaar wereldwijd met 5 procent zouden toenemen. Die voorspelling werd in maart bijgesteld, nadat het coronavirus zich buiten China naar andere delen van de wereld begon te verspreiden. IDC sprak op dat moment van een groei van nog maar 1 procent.

Twee maanden later wordt die voorspelling opnieuw drastisch bijgesteld. De uitgaven aan technologie zullen dit jaar naar verwachting met 5,1 procent dalen, denkt IDC nu. Alleen de infrastructuurmarkt zal nog een groei vertonen van 3,8 procent. Bedrijven zullen blijven geld uitgeven aan cloudimplementaties en die investeringen mogelijk zelfs versnellen om kosten te beheren en capex-uitgaven voor upgrades van bestaande lokale datacenters en applicaties uit te stellen.

De investeringen in infrastructuur gebeuren vooral ten koste van hardware-investeringen. Daarvoor voorspelt IDC een daling van 12,4 procent. Het analysebureau verwacht dat de economische gevolgen van de coronacrisis een negatief effect zullen hebben op onder meer de verwachte upgradecyclus naar smartphones met 5G. Bovendien heeft de pc-markt net zo’n upgradecyclus achter de rug onder invloed van Windows 10, waardoor sowieso al een krimp werd verwacht, die nu verder wordt versterkt.

Voor de uitgaven aan software en diensten verwacht IDC ten slotte beperkte dalingen van respectievelijk 1,9 en 2,6 procent. Dat is vooral het resultaat van grote projecten die tijdelijk op de lange baan worden geschoven als gevolg van een verschuiving van middelen door de coronacrisis.