Samsung SeeColors-app maakt volledige kleurervaring ook voor mensen met kleurenblindheid mogelijk

Samsung heeft de SeeColors-app gelanceerd voor QLED-televisies. Zo moeten mensen die last hebben van kleurenblindheid toch van een volledige kleurervaring kunnen genieten. Via de app op je smartphone, ontdek je of je last hebt van kleurenblindheid. Als dat zo is, wordt de kleurweergave op een gekoppeld scherm hierop aangepast.

Het Zuid-Koreaanse bedrijf stelt dat wereldwijd driehonderd miljoen mensen last hebben van kleurenblindheid. De meesten zijn zich daar niet van bewust. De app kan daarbij helpen en past de instellingen van het gekoppelde scherm aan zodat mensen toch kunnen genieten van het volledige kleurenspectrum.

SeeColors-app

De SeeColors-app werkt voor alle Samsung QLED TV’s die zijn voorzien van de laatste software en is beschikbaar op de Samsung Galaxy Note8, S8(+), S7, S7 edge, S6, S6 edge en S6 edge+.  “Samsung gebruikt technologie om het dagelijks leven van mensen zo aangenaam mogelijk te maken,” zegt Tonnie van Schijndel, Senior Marketing Manager TV en Audio van Samsung Nederland. “De lancering van SeeColors voor QLED TV is daarvan een nieuw voorbeeld. Meer mensen dan we denken hebben last van kleurenblindheid. Via de app ervaren zij wellicht voor het eerst het volledige kleurenpalet.”

Wereldwijd kampt ongeveer 8% van de mannen en 1% van de vrouwen met kleurenblindheid, blijkt uit onderzoek in Europa en Noord-Amerika. De meerderheid van de mensen met kleurenblindheid is zich hier echter niet van bewust. Ook hebben ze geen idee hoe het hun levenskwaliteit beïnvloedt. Via de SeeColors-app op TV en smartphone ontdek je eenvoudig of je kleurenblind bent en, zo ja, welke type kleurenblindheid je hebt. Vervolgens past je QLED TV de scherminstellingen zo aan dat je het beste kijkresultaat hebt met een volledige ervaring van het kleurenspectrum.

Nu beschikbaar

De app maakt gebruik van een speciale test die opgesteld is door het Hongaarse bedrijf Colorlite. De C-Test stelt vast wat de afwijking is waarvan iemand eventueel last heeft en hoe de scherminstellingen moeten worden aangepast om het volledige kleurenspectrum te ervaren.

De SeeColors-app is gratis te downloaden in de Samsung Smart Hub op QLED TV’s met de nieuwste software en in de Google Play Store voor smartphones.