Microsoft finaliseert nieuwe Windows 10-versie als May 2020 Update

Microsoft heeft de finale testversie van Windows 10 2004, nu ook officieel bekend als de May 2020 Update, beschikbaar gemaakt voor Windows Insiders. Daarmee zit de update in de laatste rechte lijn naar algemene beschikbaarheid.

Windows 10 2004 werd al in december vorig jaar ‘feature complete’ bestempeld. Microsoft heeft sindsdien evenwel niet stil gezeten, maar op regelmatige basis fixes en verbeteringen toegevoegd in de vorm van nieuwe testbuilds en cumulatieve updates.

In een blogpost laat de reus uit Redmond weten dat de recentste build (19041.207) in principe de finale testbuild is en in Release Preview gaat. Daarmee zit de Windows 10 May 2020 Update in de laatste rechte lijn naar algemene beschikbaarheid, wat volgens ZDNet momenteel gepland staat voor 12 mei 2020. Eind deze maand (28 april) zou de definitieve code al beschikbaar worden gemaakt aan OEM’s en ontwikkelaars.

Release Preview

De huidige Release Preview-build wordt in eerste instantie slechts naar een subset van alle Release Preview Insiders automatisch uitgerold. Insiders die de update niet automatisch ontvangen, kunnen wel manueel op nieuwe updates controleren om hem te installeren.

Wie nog geen Insider is, maar de update wel al wil proberen, kan ook nu nog intekenen op het bètaprogramma en zich aanmelden voor de Release Preview-ring. Ga naar ‘Instellingen’ > ‘Bijwerken en beveiliging’ > ‘Windows Insider-programma’ en kies hier ‘Aan de slag’. Tijdens de installatie dien je duidelijk de Release Preview ring te kiezen. Eens je alle stappen hebt doorlopen, hoef je een keer ‘Naar updates zoeken’ aanklikken om te starten.

Microsoft waarschuwt wel dat gebruikers van Windows Mixed Reality voorlopig beter nog even afwachten, omdat de functie mogelijk nog bugs kan vertonen. Die zouden tegen de officiële lancering in mei wel nog weggewerkt worden.

Beperkte update

De Windows 10 May 2020 Update is opnieuw een relatief kleine update, maar introduceert toch ook enkele interessante nieuwe functies en verbeteringen, onder meer aan Windows Search en Windows Subsystem for Linux. Wij zijn al even met een testversie van de update aan de slag en zullen een overzicht van de belangrijkste nieuwigheden publiceren, wanneer de officiële lanceringsdatum dichterbij komt.