1 min

Morgen is het zover, de dag waarop Microsoft zal stoppen met de ondersteuning voor Windows XP Service Pack 2. Vanaf 13 juli zullen er geen updates meer worden uitgebracht voor het besturingssysteem, met als gevolg dat het systeem steeds zwakker en onveiliger zal worden.

Microsoft probeert gebruikers al maanden op te hoogte te stellen dat het stopt met de ondersteuning, en wat hiervan de gevolgen zijn. De softwaregigant adviseert zowel particulieren als bedrijven om zo snel mogelijk over te stappen op een recenter besturingssysteem zoals Windows 7, of de derde Service Pack van Windows XP te installeren.

Ondanks dat Windows XP SP3 al sinds medio 2008 beschikbaar is, maken veel bedrijven en consumenten nog steeds gebruik van het verouderde besturingssysteem. In Nederland alleen al zouden er ongeveer één miljoen mensen nog steeds gebruik maken van XP SP2. Uit cijfers van onderzoeksbureau Qualy blijkt dat in mei 2010 ongeveer de helft van de Windows XP-gebruikers wereldwijd gebruik maakt van XP SP2. Bovendien is Windows XP met 62 procent marktaandeel nog steeds veruit het meest gebruikte besturingssysteem.

Consumenten die upgraden naar Service Pack 3 kunnen in ieder geval tot april 2014 nieuwe beveiligingsupdates installeren.