Gartner: toename in thuiswerk blijft ook na coronacrisis

Thuiswerk is voor heel wat organisaties het nieuwe normaal, nu overheden wereldwijd maatregelen hebben getroffen om de verspreiding van het coronavirus in te perken. Uit een rondvraag van Gartner blijkt dat we ook na de crisis in toegenomen mate zullen thuiswerken.

Gartner bevroeg op 30 maart 317 CFO’s over hun thuiswerkplannen nadat de maatregelen tegen het coronavirus weer versoepelen. Drie op vier (74%) geeft aan dat minstens 5 procent van hun werknemers, die voor de crisis op kantoor werkten, ook na de crisis grotendeels vanop afstand zullen blijven werken. Bijna één op vier (23%) spreekt zelfs over een verschuiving voor minstens 20 procent van het werkbestand.

Bron: Gartner

“CFO’s, die nu al onder druk staan om de kosten strak te beheersen, zien duidelijk een kans om de kostenvoordelen van een extern personeelsbestand te realiseren”, constateert Alexander Bant, Practice Vice President bij Gartner Finance Practice. “De meeste CFO’s erkennen dat technologie en samenleving zijn geëvolueerd om werken op afstand levensvatbaar te maken voor een grotere verscheidenheid aan functies dan ooit tevoren.”

Kosten besparen

Thuiswerk is één voorbeeld van creatieve manieren om kosten te besparen, zonder terecht te komen in zware bezuinigingen. Eerder rapporteerden CFO’s reeds aan Gartner dat ze aanvullende stappen ondernamen om werknemers op dit gebied te ondersteunen. Denk daarbij aan flexibelere werkschema’s en door het bedrijf verstrekte thuiswerkhardware.

Meer werknemers die vanop afstand werken, betekent dat uitgaven aan technologie en vastgoed kunnen worden verminderd of uitgesteld. In een ander recent survey van Gartner, gaf één op vijf respondenten aan dat ze uitgaven voor technologie op de werkvloer hebben uitgesteld, met nog eens 12 procent die aangaf dit eveneens van plan te zijn. Zo’n 13 procent van de respondenten gaf dan weer aan reeds kosten te hebben bespaard op vastgoed, met nog eens 9 procent die zei dat in de komende maanden te zullen doen.