Nvidia lanceert snellere RTX Super-gpu’s in nieuwe Studio-laptops

Nvidia’s upgrade van de RTX-reeks voor laptops vindt zijn weg naar tien nieuwe laptops, waar de hardware gecombineerd wordt met de nieuwe Comet Lake-cpu’s van Intel.

Nvidia lanceert met RTX Super een upgrade voor zijn GeForce RTX 20 line-up. De ‘Super’-varianten van gpu’s zoals de GeForce RTX 2060 moeten ongeveer 25 procent meer prestaties bieden dan hun voorgangers. Nvidia rust ze uit met nieuwe technologie zoals DLSS 2.0, dat ray tracing flink moet verbeteren.

De nieuwe gpu’s worden in geoptimaliseerde Max Q-laptops gestopt van de hand van Acer, Gigabyte, MSI en Razer. Het Max Q-design laat een variabel voltage voor de gpu toe zodat die op een lager pitje kan draaien wanneer nodig, wat verbruik en koeling ten goede komt. In totaal staan er tien nieuwe laptops op het programma.

Voor creatieve pro’s

GeForce-kaarten zijn traditioneel bedoeld voor gamers, met de Quadro-reeks voor professioneel gebruik. De grens vervaagd echter, waardoor Nvidia de Super-gpu’s en de nieuwe laptops ook op thuiswerkers en creatieve professionals richt. De toestellen hebben in ieder geval voldoende rekenkracht aan boord. De gpu’s worden immers gecombineerd met Intels nieuwste cpu’s van de tiende generatie. Het gaat dan om de pas aangekondigde 14 nm Comet Lake-chips met een pieksnelheid van meer dan 5 GHz: een primeur in laptopland.

Nvidia zelf pakt uit met verbeterde prestaties voro video editing met bijvoorbeeld Adobe Première en een drastisch teruggedrongen rendertijd voor AutoDesk Arnold en Blender Cycles. De geplande laptops hebben nog andere eigenschappen gericht op creators zoals 100% Adobe-RGB-schermen en compatibiliteit met Wacom-pennetjes. De laptops moeten de komende weken op de markt verschijnen.